joi 7 decembrie 2023

A învățat să scrie și să citească la 104 ani

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Kuttiyamma este o femeie de 104 ani din statul Kerala, din sudul Indiei. Visul ei a fost să meargă la școală, dar căsătoria timpurie și viața plină de treburi casnice au împiedicat-o să-și vada visul împlinit.

Când guvernul a creat și sponsorizat un program de alfabetizare, femeia nu a stat pe gânduri si s-a înscris, transmite BBC.

La 104 ani femeia a reușit să învețe să citească și să scrie, iar la testul de alfabetizare i-a surprins pe toți când a obținut 89 de puncte din 100.

„Mereu mi-am dorit să învăț. Încercam să citesc litere când le vedeam. Nu am putut niciodată să studiez, pentru că aveam treburi casnice de care să am grijă. Nici frații mei nu au mers la școală, iar eu aveam 16 ani când părinții mei m-au căsătorit.

Munceam foarte  mult acasă, de la smuls buruienile, până la a avea grijă de vite, deci nu puteam merge nicăieri. Și nici nu puteam studia. Mi-am dorit să devin profesoară, dar acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla, pentru că nu am mers niciodată la școală”.

Kuttiyamma a început să învețe să scrie și să citească în urmă cu un an, în 2020.

„Mă așezam lângă nepoții mei când studiau și observam și eu. Apoi o profesoară mi-a zis că îmi va da cărțile necesare dacă sunt interesată. Citesc aceste cărți din nou și din nou. Întrebam atunci când nu înțelegeam ceva. Comparam cărțile mele cu cele ale nepoților, dar ale lor sunt în engleză. Eu nu știu engleză, știu doar malayalam”.

Kuttiyamma a studiat în propriul său ritm, dar nimeni nu se aștepta la o notă atât de mare.

„Examenul nu mi s-a părut dificil. Am luat 89 din 100 de puncte”.

Un alt vis de-al femeii este să își vadă nepoții având succes în ceea ce fac.

„Îmi doresc să trăiesc destul de mult cât să îmi pot vedea nepoții având succes și primind locuri de muncă bune”, a mai spus bunica din India.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro