Afaceri în era COVID. Directorul Unifarm, MITĂ 760.000 euro

Afaceri în era COVID. Directorul Unifarm, MITĂ 760.000 euro

O nouă ‘afacere’ făcută pe timpul epidemiei de Covid. După Sorina Pintea, în calitate de manager al spitalului Baia Mare, vine rândul directorului general al Unifarm, Adrian Ionel, să fie deconspirat.

Acesta este urmărit penal și a fost plasat sub control judiciar de către DNA. Adrian Ionel este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Concret, Ionel, în calitate de director general al C.N. Unifarm SA, ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale).

Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, adică în plină epidemie de Covid.

În plus, cele 1 milion de măști livrate și receționate în prima tranșă Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale, ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.

Totodată, directorul Unifarm ar fi determinat un funcționar să ateste că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. În realitate, negocierea s-a realizat între el și intermediar, la un restaurant din municipiul București.

Pentru acest „serviciu, persoana intermediară a pretins suma de 5.810.175 lei, 18% din valoarea contractului. Din această sumă, Ionel urma să primească suma de 760.000 euro.

Din cauză că societatea comercială furnizoare nu a achitat cei 18%, contractula  fost reziliat.

„Prin modalitatea descrisă s-ar fi produs un prejudiciu în valoare de 2.380.000 lei în patrimoniul CN Unifarm SA”, arată DNA.

Comentează pe FACEBOOK