vineri 14 iunie 2024

Alegeri europarlamentare 2024: UE ia măsuri împotriva manipulării

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Înaintea alegerilor europarlamentare care vor avea loc în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene între 6-9 iunie, se aşteaptă o creştere a amestecului străin şi a ameninţărilor hibride, precum dezinformarea.

Acest lucru a fost afirmat de către ministrul belgian al afacerilor externe Hadja Lahbib şi vicepreşedinta Comisiei Europene responsabilă cu valorile şi transparenţa Vera Jourova la finalizarea reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAG).

Pentru 27 de țări europene, următoarele trei săptămâni vor fi cruciale în decizia lor asupra viitorului Uniunii Europene. Având în vedere provocările actuale din sfera internațională, este esențial să ne protejăm democrațiile și procesele electorale împotriva influenței străine. Suntem conștienți că actori precum Rusia utilizează tactici hibride pentru a interfere cu procesele noastre electorale și a descuraja cetățenii UE să-și exprime votul. În numele președinției belgiene a Consiliului UE, Hadja Lahbib a susținut aceste concluzii cuprinzătoare la conferința de presă după reuniunea CAG.

În contextul ameninţărilor hibride, UE a luat măsuri de protecţie pentru a se asigura că statele membre sunt pregătite să facă faţă oricărui pericol. Printre acestea, UE a aprobat un cadru orientativ pentru crearea echipelor de răspuns rapid. Acest cadru permite desfăşurarea rapidă şi eficientă a echipelor în caz de nevoie, oferind totodată instruire şi pregătire împotriva ameninţărilor hibride şi acţiunilor menite să le contracareze.

Lahbib a explicat că echipele de răspuns rapid pentru amenințări hibride vor oferi asistență pe termen scurt, adaptată și specifică statelor membre, misiunilor și operațiilor din cadrul politicii comune de securitate și apărare și țărilor partenere în lupta împotriva amenințărilor și campaniilor hibride.

europarlamentare
alegeri europarlamentare 2024

Vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, a subliniat importanța protejării Uniunii Europene împotriva dezinformării și altor amenințări hibride. A fost adoptat un set de măsuri, inclusiv sisteme de alertare rapidă, codul anti-dezinformare și Actul european privind serviciile digitale. Astfel, UE are o strategie puternică pentru a lupta împotriva acestor probleme.

Potrivit reprezentantei CE, Rusia alocă resurse semnificative pentru atacuri cibernetice constante asupra Uniunii Europene. Se preconizează că numărul acestor atacuri va crește în ultimele zece zile înainte de alegerile europene.

Echipele de răspuns rapid pentru ameninţările hibride constituie unul din instrumentele indispensabile în sprijinirea statelor membre ale UE şi a ţărilor partenere în lupta împotriva ameninţărilor hibride, parte a setului de instrumente al UE pentru contracararea fenomenului.

Având în vedere deteriorarea mediului de securitate, inclusiv creşterea dezinformării şi atacurilor cibernetice, este esenţial ca Uniunea Europeană să abordeze aceste ameninţări emergente.

Prin eforturile noastre de a forma echipe de răspuns rapid în caz de ameninţări hibride, putem reprezenta o forţă importantă pentru contracararea actorilor malefici şi protejarea infrastructurii critice.

Adoptată de Consiliu în anul 2022, Busola strategică pentru securitate şi apărare solicită elaborarea unui set de instrumente al UE pentru combaterea ameninţărilor hibride. Acestea vor aduna instrumente existente şi posibile noi instrumente menite să depisteze o gamă largă de ameninţări hibride. Printre acestea se numără crearea unor echipe ale UE de intervenţie rapidă în faţa ameninţărilor hibride, bazate pe experienţa sectorială civil-militară la nivel naţional şi UE.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro