vineri 14 iunie 2024

Transformăm în bine industria României

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

PSD afirmă că transformă în bine industria României. Social-democrații spun că produsele cu valoare adăugată mare cresc, iar producția în lohn dispare. „Strategia PSD de investiții pentru creștere economică sustenabilă a României înseamnă dezvoltare, dar și transformarea industriei naționale”, transmite partidul într-un comunicat de presă.

 

Guvernul condus de Marcel Ciolacu susține industria românească

 

„Datele publicate de Institutul Național de Statistică la 17 mai arată că Guvernul condus de Marcel Ciolacu susține industria românească să facă trecerea de la un segment economic axat pe vânzarea de materii prime și producția de mărfuri cu rată redusă de profit spre unul din care putem obține o valoare adăugată mare.”, se mai arată în comunicat.

În primul trimestru din 2024, datele INS arată că industria chimică a crescut cu 14,5% față de aceeași perioadă a anului anterior, industria metalurgică, cu 11,4%, industria hârtiei cu 9,1%, industria mijloacelor de transport cu 8,8%, iar prelucrarea lemnului cu 6,8%.

Sunt industrii în care valoarea adăugată este mare, care folosesc majoritar resurse și materii prime din România, forță de muncă bine plătită și calificată și care contribuie la o creștere economică sustenabilă.

În contrapartidă, fabricarea produselor textile a scăzut cu 12,9%, a produselor de îmbrăcăminte cu 21,3%, a încălțămintei cu 28,7%, repararea mașinilor cu 22,1% și a produselor farmaceutice cu 18,5%.

Aceste industrii sunt considerate „paradisul lohn-ului”, în care se folosește preponderent mână de lucru necalificată sau puțin calificată locală, considerată „ieftină” pe plan internațional. Materiile prime folosite în aceste industrii sunt importate de cele mai multe, ulterior prelucrate, apoi exportate din nou.

 

Creșterea nivelului veniturilor românilor, factor major ce creează avantaj durabil economiei locale

 

„Politicile PSD de creștere a veniturilor românilor, prin majorarea salariului minim brut, dar și prin stimularea investițiilor ce au avut ca rezultat trecerea câştigului salarial mediu net de pragul de 1.000 de euro lunar contribuie de asemenea la transformarea economiei naționale.

Salarii mai mari pentru angajați înseamnă creșterea atractivității României pentru industriile axate pe produse, mărfuri și servicii cu valoare adăugată mare, și inevitabil la reducerea ponderii unor instrumente precum lohn-ul, prin definiție activitate economică ce nu creează un avantaj durabil economiei locale.

Această tendință este susținută și de faptul că numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a scăzut în 2024 cu aproximativ 17% față de anul trecut, rezultat direct al măsurilor propuse de PSD și care au avut drept scop creșterea salariilor pentru cei cu venituri mici.”, mai spun oamenii conduși de Ciolacu.

 

Prin Strategia industrială 2023-2027, PSD țintește trecerea industriei României la nivelul următor

 

Proiectul Strategiei Industriale a României, pentru perioada 2023 – 2027, publicat în ianuarie în dezbatere publică de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, arată intenția Guvernului condus de Marcel Ciolacu de a ghideze transformarea industriei României în următorii 5 ani printr-un proces de retehnologizare, adaptare la procesele de digitalizare şi de tranziţie la o economie verde şi sustenabilă.

Scopul strategiei este cel de dezvoltare a unui sistem industrial eficient, competitiv şi orientat spre viitor, prin retehnologizare şi inovaţie, contribuind astfel la dezvoltarea economică şi prosperitatea ţării.

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro