sâmbătă 2 martie 2024

Alertă în mediul online: Pierdeți bani doar vizionând videoclipuri

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Conform unui comunicat emis duminică, Poliția Română avertizează cu privire la o nouă metodă de înșelăciune răspândită prin intermediul aplicațiilor mobile de socializare – „Apreciază postări pentru bani!”.

„Poliţia Română a descoperit o tendinţă alarmantă de înşelăciune care se răspândeşte rapid prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie. Sub pretextul simplu al ‘aprecierii postărilor pentru bani’, autorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înşelăciune în mediul online. Activitatea infracţională începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română, care îi îndeamnă să aprecieze anumite postări pe reţelele de socializare, în special clipuri de pe platforme de specialitate, promiţându-le această activitate ca fiind un al doilea job sau un venit pasiv”, se arată în comunicat.

Pentru a apărea ca legitime, autorii trimit sume mici de bani în conturile utilizatorilor care apreciază postările. Aceste sume variază între 10 și 50 de lei, având rolul de a încuraja participarea și de a câștiga încrederea posibilelor victime.

În faza ulterioară, persoanele vulnerabile sunt îndemnate să investească sume mai mari pe platforme care promit profituri substanțiale. Aceste promisiuni sunt întărite de invitații de a se alătura grupurilor de discuții pe o platformă de mesagerie online, unde presupuși „specialiști” în investiții pretind că îi vor ghida pentru a obține câștiguri mai mari.

Cu toate acestea, acești „specialiști” sunt de fapt autorii care utilizează tactici de manipulare pentru a obține informații sensibile și sume semnificative de bani de la persoanele afectate, a precizat Poliția Română.

Conform informațiilor furnizate de sursa citată, această metodă de operare se bazează pe mai mulți factori.

Autorii utilizează tehnici de manipulare psihologică, concentrându-se în special pe promisiunea de îmbogățire rapidă și obținerea de sume de bani fără efort considerabil, pentru a induce utilizatorii în eroare și a-i determina să acționeze în conformitate cu dorințele lor.

Autorii profită de naivitatea și lipsa de informare a utilizatorilor în ceea ce privește amenințările cibernetice pentru a-și atinge obiectivele.

Prin intermediul acestor activități infracționale, în unele cazuri, autorii reușesc să obțină date personale de identificare, financiare și de autentificare la aplicațiile folosite de utilizatori, expunându-i, totodată, la alte riscuri, cum ar fi utilizarea acestor date în scopul săvârșirii altor infracțiuni.

Recomandări pentru evitarea acestor situații:

  • Cetățenilor li se recomandă să fie precauți și să evite orice interacțiune cu mesaje sau linkuri suspecte pe platformele de socializare sau care promit îmbogățire rapidă și fără efort.
  • Nu trebuie să furnizeze niciodată date personale (cum ar fi numele, adresa, numărul de telefon, CNP, seria cărții de identitate etc.) sau informații bancare către persoane necunoscute sau pe platforme nesigure.
  • Verificarea întotdeauna a identității expeditorului înainte de a furniza orice informații sau de a executa orice sarcină cerută este crucială.
  • Instalarea unui software de securitate actualizat regulat, ca protecție împotriva amenințărilor cibernetice, este recomandată.
  • Utilizarea autentificării în doi pași adaugă un nivel suplimentar de securitate la conturile online, cerând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a se conecta.
Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro