sâmbătă 2 martie 2024

Planurile lui Nicușor Dan cu Bugetul Bucureștenilor în 2024

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a dezvăluit duminică proiectul de buget al instituției pentru anul 2024, subliniind că existau investiții pe care și-ar fi dorit să le includă, dar că reprezentanții municipalității doresc să gestioneze responsabil bugetul local pentru a evita situații care să aducă Primăria în pragul falimentului.

”Cu totul, excluzând viitoare fonduri europene şi excluzând sume care doar tranzitează conturile noastre, este un buget de 6,5 miliarde lei”, a afirmat el.

El a menționat extinderea semnificativă a programului de sport în școli, care a funcționat într-o fază experimentală, și pentru care a propus alocarea a 20 de milioane de lei în proiectul de buget.

”Asta înseamnă că ţintim 50.000 de elevi din cei aproximativ 270.000 câţi sunt în Bucureşti, şcoală generală şi liceu (…) grupe de 15-20 de copii din respectiva şcoală care, sub coordonarea unui profesor, care va fi plătit de noi, adică noi plătim şcoala, şcoala plăteşte profesorul cu ora, în afara orelor de şcoală şi în general pe bazele sportive ale şcolilor, pe terenurile de sport şi sălile de sport, fac disciplinele sportive, handbal, volei, fotbal, sporturi individuale, atletism ş.a.m.d.”, a explicat el.

Dan a subliniat că, în situația lipsei de spațiu, se poate recurge la plata pentru închirierea acestuia, inclusiv pentru bazine de înot.

”Continuăm investiţiile în termoficare; în 2023 am reuşit să schimbăm 50 de kilometri de reţea principală, anul ăsta ţintim 70. Avem pentru asta şi fondurile europene, şi fonduri de la Ministerul Dezvoltării şi fonduri locale şi pentru acolo unde au fost tot timpul probleme, la capete de reţea, este în curs achiziţia publică pentru cele 20 de centrale şi avem bani puşi în buget pentru asta”, a arătat el.

”Începem reabilitarea celor 50 de kilometri linie de tramvai, avem bani puşi în buget pentru asta. Bineînţeles că aşteptăm deschiderea Programului Operaţional Regional pentru ca mare parte din bani să-i ducem de acolo şi din împrumuturile pe care putem să le luăm numai după ce accesăm banii europeni”, a mai spus primarul.

 

El a mai precizat că în buget există fonduri destinate extinderii rețelei de tramvai, pentru elaborarea studiilor de fezabilitate privind proiectul Pieței Unirii, inelul median și extinderea de la Băneasa. Totodată, a menționat achiziționarea a 100 de tramvaie și a 100 de troleibuze, precum și suma necesară pentru achitarea ratelor la autobuzele Otokar, achiziționate de administrația anterioară și rămase neplătite.

”Nu o să cheltuim niciun ban anul acesta, dar am deschis această linie în buget şi vom face achiziţia pentru 250 de noi tramvaie, o achiziţie foarte, foarte consistentă, de ordinul 800 de milioane de euro, pentru care vom depune o aplicaţie în POR, după care vom ieşi să ne împrumutăm”, a arătat primarul general.

Conform declarațiilor sale, a fost alocată o sumă semnificativă pentru reparații de străzi și trotuare.

Nicușor Dan a menționat că în buget au fost incluse fonduri pentru înlocuirea a 30 de locuri de joacă, ceea ce înseamnă că doar patru nu vor fi complet renovate în cadrul acestui mandat.

De asemenea, s-au prevăzut resurse financiare pentru sistemul de irigații din mai multe parcuri, printre care Cișmigiu și Herăstrău, pentru un puț de apă în Parcul Circului, precum și pentru reparații ale aleilor.

”În sfârşit, după ce proiectul a început în 2009 şi s-au tăiat mai multe rânduri de panglici, o să terminăm lucrările de la Spitalul Foişor şi am pus aproximativ 30 de milioane de lei pentru asta”, a subliniat Nicuşor Dan.

El a anunțat demararea proiectului privind înființarea Băncii de Țesuturi la Spitalul Colentina, pentru care sunt alocate aproximativ 20 de milioane de lei, și continuarea unor lucrări la alte unități medicale. De asemenea, a menționat construirea unui corp nou de Terapie Intensivă pentru neonatologie la Spitalul Filantropia.

”Dacă Ministerul Sănătăţii ne va permite, ceea ce pentru moment nu pare că vrea să facă, să găsească o soluţie pentru mutarea temporară a unei părţi din Maternitatea Bucur pentru care avem bani din PNRR ca să o consolidăm”, a menţionat primarul general.

Nicușor Dan a menționat că în bugetul propus sunt alocate 25 de milioane de lei pentru finalizarea Planului Urbanistic General și pentru dezvoltarea Bazei de Date Urbane. De asemenea, s-au prevăzut fonduri pentru reabilitarea mai multor clădiri afectate de riscul seismic.

”Am pus un milion de lei pentru teste antidrog de care Poliţia şi naţională, şi locală are nevoie, de asemenea, şi pentru continuarea programului de sterilizare pentru câini şi pisici, care a început să meargă de când oamenii au înţeles că putem să îi şi amendăm”, a menţionat el.

”Din păcate, avem mai puţini bani decât anul trecut, după cum am spus de mai multe ori avem 620 de milioane de lei care ni s-ar cuveni şi pe care Guvernul a propus şi Parlamentul a decis să nu ni-i dea, o reducere de la 50% la 47% a impozitelor pe salarii ale bucureştenilor, care ar fi trebuit să fie 50% la noi şi au fost 47 şi 2% pentru instituţiile de cultură care sunt toate la noi şi pentru care nu am primit aceşti bani, pe când judeţele i-au primit. Sunt din cauza asta foarte multe lucruri pe care am fi dorit să le facem şi pe care nu am avut bani să punem în buget ca să le facem. De exemplu, deşi ALPAB-ul a propus, am tăiat în mare parte paza din parcuri, am tăiat 100 de milioane de la Administraţia Străzilor pentru reparaţii de străzi şi trotuare (…), mai multe reparaţii la instituţiile de cultură, la mai multe clădiri pe care le avem, reparaţii de alei, la Circ, în cimitire, policlinici, sunt nişte centrale termice vechi, de cartier, care nu au mai fost reparate de mult timp. Toate aceste investiţii am fi vrut să le avem, dar vrem să fim responsabili cu bugetul local, să nu ducem Primăria din nou în zona de faliment”, a subliniat Nicuşor Dan.

El a subliniat că în buget sunt incluse sume care provin, de exemplu, de la Ministerul Sănătății pentru plata salariilor medicilor, la fel și pentru plata personalului neclerical al cultelor religioase.
De asemenea, s-au prevăzut sume pentru achitarea, de exemplu, a unor tramvaie, deoarece încă nu există confirmarea oficială privind finanțarea acestora.

”Cu aceste precizări, deci excluzând tipul acesta de sume, am pus în buget 6 miliarde venituri, parte din impozitul pe salarii al bucureştenilor şi venituri proprii, plus încă 425 de milioane care sunt fonduri europene achiziţii pe fonduri europene pe care noi le-am plătit în 2023, dar care ne vor fi decontate în 2024. Deci cu totul, excluzând viitoare fonduri europene şi excluzând aceste sume care doar tranzitează conturile noastre, este un buget de 6,5 miliarde lei”, a arătat Nicuşor Dan.

Conform afirmațiilor sale, subvențiile pentru termie și transport au fost estimate la între 1 și 1,1 miliarde de lei fiecare.
”Investiţiile – nu am făcut o socoteală, pentru că ele sunt puse pe fiecare instituţie, dar aşa, la ochi, aş zice că sunt de ordinul un miliard de lei”, a mai arătat primarul.

 

 
Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro