duminică 15 septembrie 2024

Altă tulpină COVID descoperită în Franța

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Luna trecută, în Franța, a fost descoperită o nouă tulpină de COVID. Oamenii de știință spun că prezintă modificări nemaivăzute până acum la nivelul proteinei spike, relatează sâmbătă The Jerusalem Post, citat de Hotnews.ro.

Varianta, cunoscută fie ca B.1.640, fie ca B.1.X, a fost raportată pentru prima dată de ziarul francez Le Telegramme.  După ce a infectat 24 de persoane la o școală din regiunea Bretania, în octombrie,  școala a fost nevoită să închidă jumătate din clase, scria, la acel moment, Le Telegramme.

Potrivit Agenției Regionale de Sănătate din Franța, din 26 octombrie încoace nu au mai fost raportate cazuri cu această tulpină.

Varianta rămâne totuși sub supraveghere. Câteva cazuri de infectare cu B.1.640 au fost descoperite și în Regatul Unit, Elveția, Scoția și Italia.

Cercetătorii se tem că varianta B.1.640 a venit din Africa și evidențiază, în acest context, necesitatea accesului egal la vaccinuri.

Profesorul Cyrille Cohen de la Universitatea Bar-Ilan a explicat că varianta B.1.640 are câteva mutații fără precedent.

„Această variantă relevă faptul că, dacă lăsați o parte din populația lumii fără acces la vaccinuri, atunci virusul va continua să se înmulțească și va duce la mai multe tulpini”.

Un raport al Q4 Global Forecast publicat săptămâna trecută de Economist Intelligence Unit a evidențiat în mod special eșecurile campaniei de vaccinare din Africa. La sfârșitul lunii octombrie doar 6% din populație era vaccinată împotriva COVID.

„Cauza acestor rate scăzute de vaccinare este binecunoscută: în ciuda îmbunătățirilor recente, producția globală continuă să rămână în urma cererii, țările în curs de dezvoltare confruntându-se cu întârzieri mari în accesarea vaccinurilor”.

Chiar dacă un număr mai mare de doze ar ajunge în Africa, ar exista probleme în administrarea dozelor, în principal din motive logistice.

„A nu livra vaccinuri acestor țări poate părea în regulă pe termen scurt, dar pe termen lung s-ar putea să avem noi variante care sunt problematice și care s-au dezvoltat în țările cu populație nevaccinată.

Nu vreau să sperii oamenii. Sunt doar câteva cazuri de B.1.640 acum și s-ar putea foarte bine ca într-o lună să uităm cu toții de această variantă. Dar este un exemplu a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă nu există acces la vaccinuri pentru toată lumea”, a avertizat Cohen.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro