Se întâmplă în Portugalia. Autoritățile au introdus o reglementare prin care le interzice șefilor să-și mai contacteze angajații prin mesaje sau e-mailuri, atunci când se află în afara orelor de program.
„Dreptul la odihnă” se numește proiectul și face parte dintr-un proiect de legi mai amplu.
Se urmărește îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată, ca urmare a sistemului de muncă remote. Acest sistem, implementat la scară largă, a atras cu sine mai multă muncă și mai puține momente de detensionare completă în afara orelor de program.
Companiile cu mai mult de 10 angajați s-ar putea alege cu amenzi pentru că acestora nu le va mai fi permis să-și contacteze angajații în afara orelor de program, notează BBC.
Se urmărește, de asemenea, implementarea unor reguli pentru a permite personalului cu copii să lucreze de la distanță. Părinților li se va permite să lucreze de acasă pe termen nelimitat, fără aprobarea angajatorului. Acest lucru va fi posibil până când copilul va împlini opt ani.
Un alt avantaj va fi că un procent din facturile la utilități, cum ar fi cele la energia electrică sau internet ar urma să fie plătite de companiile la care lucrează.
Unele elemente ale programului „Dreptul la odihnă” nu au fost aprobate de parlamentul Portugaliei. Este vorba de „dreptul la deconectare” care permite personalului să închidă toate dispozitivele de lucru în afara orelor de program.
Ministrul Muncii și Securității Sociale din Portugalia, Ana Mendes Godinho, a declarat că „munca la distanță poate schimba jocul”.
Ea speră că protecția sporită a muncii va atrage mai mulți străini în țară.
„Considerăm Portugalia unul dintre cele mai bune locuri din lume în care nomazii digitali și lucrători la distanță pot alege să locuiască, vrem să-i atragem în Portugalia”.
Portugalia are deja o schemă de vize de rezident temporar Schema este concepută special pentru a atrage antreprenori și liber profesioniști. Insula portugheză Madeira are un „sat digital nomad”, cu Wi-Fi gratuit și facilități de birou.
Câteva alte țări au introdus așa-numitele „vize nomazi digitale”, inclusiv Barbados și Croația.
Nu în ultimul rând, Spania și-a exprimat opțiunea de a oferi vize pentru nomazii digitali care vor să vină lucreze remote pe teritoriul țării.
Comentează pe FACEBOOK