joi 12 decembrie 2024

Amnesty International: Atacuri sistematice asupra întrunirii

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Amnesty International, o organizație internațională care luptă pentru drepturile omului, a lansat un raport miercuri care avertizează asupra încălcării libertății de întrunire în multe state europene prin atacuri sistematice și restricții.

Cu titlul „Situația dreptului de a protesta în 21 de țări europene”, acest raport dezvăluie o tendință în întreaga Europă de adoptare a unor legi restrictive, folosire excesivă sau nejustificată a forței, arestarea și urmărirea penală arbitrară a protestatarilor. De asemenea, se evidențiază și restricțiile injuste sau discriminatorii impuse asupra exercitării acestui drept fundamental.

„Cu toate acestea, există o creştere în utilizarea tehnologiilor de supraveghere intruzive, ceea ce a dus la o restrângere sistematică a dreptului de protest al oamenilor. Ne preocupăm că această tendinţă poate duce la încălcarea drepturilor şi libertăţilor civile ale cetăţenilor.”

Potrivit secretarului general al Amnesty International din Germania, Julia Duchrow, rezultatele cercetării dezvăluie „o imagine profund tulburătoare a unui atac asupra libertății de întrunire, la nivel european”.

Potrivit raportului, au fost înregistrate numeroase cazuri de folosire nejustificată sau excesivă a forței de către poliție în timpul protestelor din 2020 până în septembrie 2023, inclusiv incidente care pot fi considerate ca tortură.

Amnesty
amnesty international

Studiul a arătat că există „cazuri de impunitate a poliţiei sau de lipsă de tragerere la răspundere” în cel puţin 13 din cele 21 de ţări examinate, inclusiv în Germania, Italia, Elveţia, Regatul Unit şi Turcia. Acest lucru arată o problemă gravă care necesită atenție și măsuri imediate pentru a fi rezolvată în întreaga Europă.

Organizația pentru drepturile omului a exprimat îngrijorarea sa cu privire la tendința de a defăima și discredita protestele pașnice, prezentându-le ca o amenințare la adresa siguranței și ordinii publice. Este important să susținem libertatea de exprimare și dreptul la protest, fără a le denigra ca pe o amenințare.

După cum a dezvăluit Amnesty, în ţări precum Germania, Italia, Spania şi Turcia, autorităţile au catalogat activişti de mediu ca terorişti sau infractori. Astfel, ei au fost supuşi acţiunilor legate de lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate, precum şi a legilor de apărare a securităţii naţionale.

Amnesty a criticat măsurile preventive adoptate de Germania, Italia şi Regatul Unit care permit interzicerea unei persoane de a se afla „în anumite locuri sau de a participa la activităţi viitoare”. În unele cazuri, aceste măsuri pot duce chiar la reţinerea persoanei în cauză pentru a-i împiedica să se implice în proteste civice.

Pentru a crea acest raport, Amnesty a analizat situația din țări precum Austria, Belgia, Cehia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Hungary, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia şi altele.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro