vineri 14 iunie 2024

Anorexia la adolescenti – cauze si simptome

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Anorexia la adolescenți este cea mai cunoscută tulburare de alimentație din întreaga lume. Persoanele care sufera de anorexie au o teama patologica de kilogramele in plus, devin obsedate de imaginea corpului lor si incep sa reduca din cantitatea de alimente pe care o consuma, pana la incetarea alimentarii.Mulți oameni folosesc termenul “anorexic” cu o mare lejeritate.Însă anorexia nu este o glumă. Poate distruge vieți și poate fi fatală.

Ce este anorexia si cum afecteaza adolescentii?

Anorexia nervoasă este o tulburare de alimentație caracterizată printr-o frică intensă de îngrășare și o distorsiune a imaginii corporale. Adolescenții pot fi afectați în mod semnificativ de această boală, care poate avea consecințe grave asupra sănătății lor fizice și psihologice.

Tinerii care suferă de anorexie pot dezvolta obiceiuri nesănătoase legate de alimentație, precum restricționarea severă a caloriilor sau supraexercitarea pentru a pierde în greutate.

Multe persoane afectate de anorexie tind sa practice sport in mod excesiv, iar unele dintre acestea folosesc laxative ori varsa dupa masa.Aceste comportamente pot duce la deficiențe nutriționale periculoase și complicații medicale serioase.

Pe lângã impactul fizic al anorexiei, adolescenții pot resimți și consecinţele emoţionale ale bolii. Problemele legate de imaginea corpului, anxietatea şi depresia sunt adesea prezente la cei afectati.

Cauzele aparitiei anorexiei la adolescenti

Anorexia la adolescenți poate fi declanșată de o combinație complexă de factori fizici, emoționali și sociali.

Printre cauzele principale se numără presiunea societății si din mass-media în ceea ce privește standardele de frumusețe și greutate perfecte, care pot afecta negativ stima de sine a tinerilor.

Adolescenții care au fost supuși criticii constante legate de aspectul lor fizic sau care au avut experiențe traumatice, precum bullying-ul sau abuzul emoțional, pot dezvolta anorexie ca mecanism de apărare împotriva acestor traume.

De asemenea, un istoric familial de tulburări alimentare sau probleme legate de greutate poate crește riscul apariției anorexiei la adolescenți.

Factorii genetici pot juca și ei un rol important în predispoziția unei persoane către această boală gravă.

Simptomele anorexiei la adolescenti

Simptomele anorexiei la adolescenți pot fi variate și uneori subtile, unul dintre primele semne poate fi o obsesie excesivă legată de greutate și aspect fizic, chiar dacă persoana este deja subponderală.

Adolescenții afectați de anorexie pot manifesta un comportament restrictiv sever în ceea ce privește alimentele pe care le consumă sau cantitatea acestora.

Anorexia -
Anorexia

Inventarea unor motive pentru a nu manca, precum raul de stomac, urmarea unui regim alimentar special sau comunicarea catre cei din jur ca deja a mancat.

De asemenea, persoanele cu anorexie cred ca vor fi percepute mai bine, daca sunt mai slabe.

Este posibil sa poarte haine largi pentru a-si ascunde corpul, sa nu participe la evenimente sociale sau sa aiba hobby-uri/pasiuni (muzica, pictura, drumetii, alergare, dans etc.).

Multe persoane realizeaza in mod continuu, repetat si persistent urmatoarele actiuni:

Se cantaresc frecvent, se masoara, in special in talie, isi verifica obsesiv anumite parti ale corpului in oglinda.Baietii sau barbatii cu anorexie isi petrec foarte mult timp concentrandu-se asupra masei musculare si dorindu-si sa obtina o anumita forma corporala.

Alte simptome includ izolarea socială, evitarea activităților care implică mâncare sau interacțiune socială în jurul meselor.

De asemenea, pot apărea semne fizice precum pierderea părului, pielea uscată sau fragilizată și senzația constantă de frig.

Cum poate fi diagnosticata si tratata anorexia la adolescenti?

Primul pas important este identificarea simptomelor specifice ale anorexiei, cum ar fi scăderea dramatică în greutate, teama excesivă de luare în greutate sau distorsiunea imaginii corporale.

Un consult medical cuprinzător este necesar pentru a confirma diagnosticul și a evalua starea generală de sănătate a adolescentului.

In cazul in care medicul suspecteaza ca este vorba de anorexie, va realiza o serie de teste si investigatii pentru a exclude alte afectiuni care ar putea cauza pierderile in greutate si pentru a vedea daca au aparut complicatii. Aceste teste pot include:

–  Examen fizic – presupune masurarea greutatii si a inaltimii, verificarea semnelor vitale, respectiv ritmul cardiac, tensiunea arteriala si temperatura corporala. Mai mult, va verifica pielea si unghiile si va examina abdomenul.

-Teste de laborator – vizeaza testarea nivelului electrolitilor si al proteinelor, precum si testarea functionarii ficatului, a rinichilor si a glandei tiroide, teste de urina.

-Evaluare psihologica – medicul de familie sau un psiholog va pune intrebari legate de ganduri, sentimentele si obiceiurile alimentare.

Tratamentul anorexiei la adolescenți implică o echipă multidisciplinară formata din medici specializați în nutriție, psihologi și terapeuți fizici.

Obiectivele includ creșterea treptată a greutății, restabilirea unui raport sănatos cu mâncarea și dezvoltarea abilităților de gestionare a emoțiilor.

Terapia cognitiv-comportamentală poate fi eficient utilizată pentru a rezolva atât aspectele legate de alimentație cât și cele emoționale asociate cu anorexia.

Monitorizarea atentă a progresului adolescentului pe parcursul tratamentului de catre parinti, este esențială pentru asigurarea succesului planului terapeutic.

Rezultatele bune pot fi obținute printr-o abordare holistica care vizează nu doar aspectele fizice ale bolii, ci și cauzele subiacente care au condus la apariția anorexiei.

Multe persoane se recupereaza in urma anorexiei. Uneori, aceasta poate duce la aparitia altor tulburari de alimentatie, motiv pentru care, in mod frecvent, boala necesita tratament de-a lungul intregii vieti.

Din nefericire, nu exista modalitati de prevenire a anorexiei. Tot ceea ce pot face cei din familie si persoanele apropiate este sa observe comportamentele repetitive, pierderea in greutate, activitatile fizice excesive sau anxietatea legata de imaginea corporala.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Aria Haret
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro