marți 5 noiembrie 2024

Anti-bullying: Salvați Copiii România extinde programul în peste 260 de grădinițe

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Salvați Copiii România, în colaborare cu Fundația OMV Petrom, își intensifică eforturile în prevenirea bullying-ului în grădinițe, prin extinderea unui program bazat pe metodologia dezvoltată de Mary Foundation și Salvați Copiii Danemarca. Acest program, intitulat „Să fim prieteni – Fără bullying”, va fi implementat în peste 260 de grădinițe din București și din alte județe ale țării.

Potrivit unui comunicat de presă al organizației, o analiză preliminară realizată înainte de implementarea programului a evidențiat faptul că 85% dintre cadrele didactice din unitățile de învățământ participante au observat situații de bullying între preșcolari. În plus, 54% dintre aceștia au semnalat că nu toți copiii au parteneri de joacă în timpul activităților de la grădiniță.

Peste 1.800 de specialiști, pregătiți pentru prevenirea bullying-ului

În perioada iunie-septembrie 2024, un număr de 1.244 de educatori și specialiști din grădinițe au fost instruiți pentru a aborda și preveni comportamentele de bullying. Aceștia se alătură celor 606 specialiști formați în anul școlar anterior, creând astfel o rețea extinsă de profesioniști care vor lucra cu peste 26.000 de preșcolari și părinții acestora, în anul școlar 2024-2025.

Scopul programului este de a crea un mediu educațional sigur și incluziv, în care copiii să învețe să dezvolte relații pozitive cu colegii lor.

De asemenea, specialiștii beneficiază de suport continuu în cadrul unei comunități de practică „Să fim prieteni”, iar grădinițele participante au fost dotate cu kituri educaționale care conțin resurse necesare pentru aplicarea metodologiei.

Bullyingul, un fenomen tot mai conștientizat în grădinițe

Conform datelor preliminare colectate de la 608 specialiști (educatori, consilieri și directori) implicați în program, bullyingul este conștientizat pe scară largă în cadrul comunităților educaționale, 97% dintre cadrele didactice confirmând că acest fenomen se află în atenția grădiniței.

Salvați Copiii bullying
Bullying

Totodată, 54% dintre respondenți au constatat o creștere a cazurilor de izolare socială, raportând că nu toți copiii au parteneri de joacă, iar în 23% dintre situații, unii preșcolari se confruntă cu excluderea frecventă din jocurile de grup.

Un alt aspect îngrijorător este faptul că 60% dintre respondenți consideră că bullyingul se manifestă și în afara orelor de grădiniță, ceea ce subliniază necesitatea implicării întregii comunități, inclusiv a părinților, în combaterea acestui fenomen.

Responsabilitatea comportamentelor de bullying, atribuită mai multor factori

Studiul relevă că 75% dintre specialiștii chestionați consideră părinții drept principalii responsabili pentru comportamentele de bullying ale copiilor, urmați de grupurile de colegi (50%), copiii înșiși (48%), cadrele didactice (42%) și conducerea școlilor (12%). De asemenea, 72% dintre respondenți atribuie responsabilitatea acestui fenomen mai multor factori, ceea ce reflectă o înțelegere corectă a complexității bullying-ului.

Rezultatele programului confirmă eficiența metodologiei

Analiza impactului programului derulat în anul școlar 2023-2024 arată că 70% dintre preșcolarii care au participat la programul „Să fim prieteni – Fără bullying” și-au dezvoltat capacitatea de a-și exprima emoțiile și de a le gestiona într-un mod pozitiv. De asemenea, 64% dintre specialiști au observat o îmbunătățire semnificativă a climatului din grădinițele în care activează, iar 24% dintre părinți au devenit mai implicați în consolidarea relațiilor dintre copii, inclusiv în afara programului de grădiniță.

Programul „Să fim prieteni – Fără bullying” reprezintă o inițiativă esențială pentru crearea unor medii educaționale în care preșcolarii să se simtă în siguranță și să dezvolte relații sănătoase, învățând să gestioneze conflictele într-un mod constructiv.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro