vineri 14 iunie 2024

Baloane cu deșeuri: Coreea de Nord pune capăt acordului

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Luni, Consiliul Securității Naționale al președinției sud-coreene (NSC) a ajuns la decizia de a suspenda acordul militar semnat în 2018 cu Coreea de Nord. Această decizie vine ca răspuns la lansarea de către Phenian a sute de baloane care conțineau deșeuri, peste teritoriul Coreei de Sud.

În urma reuniunii NSC, reprezentanții ministerelor au convenit să prezinte o propunere de suspendare a Acordului militar încheiat la 19 septembrie 2018. Această propunere va fi discutată la ședința de cabinet programată pentru marți și a fost anunțată printr-un comunicat al biroului prezidențial din Seul.

În cadrul summit-ului intercoreean din 2018 de la Phenian, miniștrii apărării din cele două Corei au semnat un acord pentru a pune capăt oricăror gesturi ostile peste granițe. Scopul este de a menține o relație pașnică și cooperativă între cele două țări vecine.

Potrivit autorităților sud-coreene, această problemă va fi suspendată „până când încrederea reciprocă va fi restabilită”.

baloane
baloane cu deseuri in coreea

Marți, aproape 1.000 de baloane umplute cu deșeuri, de la mucuri de țigară la excremente de animale, au fost lansate dinspre Phenian spre Coreea de Sud. Cu toate acestea, duminică, autoritățile din Phenian au anunțat că vor suspenda lansările și au dat asigurări că această „contramăsură” a fost eficientă.

La începutul săptămânii, Phenianul a declarat că baloanele sale trimise în direcția Coreei de Sud sunt „cadouri sincere” și un mod de a răspunde la trimiterea de baloane cu manifeste împotriva liderului lor, Kim Jong Un.

De multă vreme, Coreea de Nord a fost exasperată de acțiunile militanților sud-coreeni care trimit bani, orez sau stick-uri USB conținând ficțiuni din televiziune sud-coreeană.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro