luni 17 iunie 2024

BNR: Inflația ar urma să scadă considerabil

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit descendent la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024, , potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 

În noiembrie 2022, banca centrală estima o inflaţie de 11,2% pentru finalul anului 2023.

„Noi avem prognoza pe care o avem şi vedem inflaţia în jos. Şi nu am zis niciodată că nu mai facem nimic cu dobânda, depinde. Nu m-aţi întrebat, dar vă spun eu. Depinde ce se va întâmpla. Nu am ieşit să spunem că „gata, dobânda maximă e de 7%”. Spunem că, pentru situaţia actuală, ne-am uitat şi în stânga, şi în dreapta, adică şi ce au făcut cehii, polonezii, unii s-au dus într-adevăr mai sus. Noi am rămas cu dobânda la 7%. Nu am făcut o declaraţie că nu vom mai mişca rata de politică monetară. Depinde de foarte mulţi factori pe care nu îi controlăm”, a declarat miercuri Mugur Isărescu, potrivit News.ro.

Conducerea băncii centrale estimează că rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustat se va înscrie pe o traiectorie descendentă începând cu T2 2023, dar se va menţine la valori superioare intervalului ţintei.

„Există motive pentru scăderea inflaţiei. Sunt efecte de bază, de exemplu creşterea de preţuri în aprilie anul trecut a fost de 3 şi ceva la sută. Ne aşteptăm prin luna mai, dacă nu apare alt şoc – atunci a fost şi şocul războiului şi majorări de preţuri – inflaţia de la 15% să coboare spre 11-10%”, a precizat Isărescu.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro