joi 7 decembrie 2023

ANI: Nicuşor Dan, în incompatibilitate/ ‘Voi ataca în instanță’

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, joi, că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la săvârşirea de către primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a infracţiunilor de abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

De asemenea, ANI îl acuză pe Nicuşor Dan de incompatibilitate şi conflict de interese.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan anunţă că va ataca în instanţă în termenul legal Raportul ANI, acuzând Agenţia că îi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii.

ANI a sesizat Parchetul ICCJ, acuzându-l pe Nicuşor Dan de abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane

”Amenda contravenţională aplicată de către o instituţie publică persoanei fizice  DAN NICUŞOR DANIEL a fost achitată de Primăria Municipiului Bucureşti, iar demersurile de contestare la instanţa abilitată au fost efectuate de către Direcţia Juridic din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru  DAN NICUŞOR DANIEL atât în calitate de persoana fizică, cât şi în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calităţi. În perioada 07 august – 07 septembrie 2021,  prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a funcţiei de director general  al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului  ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei şi ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat”, argumentează Agenţia Naţională de Integritate, scrie News.ro.

Acuzaţia de incompatribilitate este determinată de faptul că în perioada exercitării mandatului de primar general, Nicuşor Dan a exercitat şi alte funcţii de conducere în cadrul a patru instituţii sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

ANI consideră că primarul general s-a aflat în conflict de interese administrativ deoarece,  în perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a funcţiei de director general al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti  (ALPAB), a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei şi ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 Lei la 14.517.000 Lei. 

 

ANI a sesizat şi Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general Nicuşor Dan a celor patru funcţii de conducere în cadrul instituţiilor sau serviciilor publice (Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administraţia Străzilor Bucureşti, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte), fără a avea un mandat de reprezentare.

Totodată, a fost sesizată li Curtea de Conturi cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenţionale aplicată lui Nicuşor Dan în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Ce spune Nicușor Dan

„Pe perioada de vacanță a funcției de director al unor instituții din subordinea Primăriei Capitalei, am exercitat față de aceste instituții atribuțiile legale ale primarului (art. 154 alin. 4 Cod Administrativ) «Primarul conduce instituțiile publice de interes local, precum și serviciile publice de interes local», fără a ocupa funcția de director în aceste instituții și fără a fi retribuit”, a scris Nicușor Dan, joi, pe Facebook.

„Sancțiunea dispusă de Inspectoratul de Stat în Construcții a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului București, nu persoanei fizice Nicușor Dan, fapt confirmat de instanță”, a adăugat primarul general.

El solicită ANI să ofere accesei presei la dosar.

„Solicit Agenției Naționale de Integritate să ofere acces presei la întregul dosar administrativ în baza căruia au întocmit Raportul”, a mai spus Nicușor Dan.

 

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro