duminică 10 decembrie 2023

Bode, înaintea Consiliului JAI: România cere respect

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat joi, înaintea Consiliului JAI care va discuta aderarea României la Spațiul Schengen, că va solicita „un sigur lucru, respect”.

„Astăzi, aici, România va solicita un singur lucru: respect. Pentru că România respectată în Uniunea Europeană este suma respectului câştigat de fiecare român din partea Uniunii Europene. Cetăţenii români îşi doresc să trăiască, să se dezvolte într-un spaţiu prosper, într-un spaţiu sigur şi de aceea astăzi, mandatul meu este unul foarte clar şi simplu: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la spaţiul Schengen”, spune Lucian Bode, care cataloghează momentul drept unul „de cotitură” şi care a vorbit şi despre pierderile foarte mari din punct de vedere economic pe care România le suferă prin faptul că nu se află în spaţiul Schengen, transmite News.ro.

Ministrul a precizat că argumentele României sunt „arhicunoscute” şi sunt susţinute de toate statele membre cu excepţia Austriei. Bode a mulţumit oficialilor europeni care susţin cauza României în această privinţă. 
„România nu a beneficiat şi de drepturile care i se cuveneau ca  stat membru Schengen. Practic, pierderile în aceşti 11 ani sunt incomensurabile. Este un moment, aş spune eu, de cotitură în istoria României şi aş îndrăzni să spun, în istoria Uniunii Europene. Aderarea României la spaţiul Scgengen este o aspiraţie firească, o aspiraţie legitimă a cetăţenilor României”, a mai afirmat Bode. 

Acesta a subliniat: „Orice compromis în interesul României îl vom accepta. În acest moment, noi intrăm la dezbateri şi vot cu propunerea de aderare România şi Bulgaria”. 
Ministrul a subliniat că îşi doreşte aderarea României împreună cu Bulgaria, dar că „interesul României este mai presus de orice”.
„Legat de ce şanse sunt să intrăm separat, noi am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, am foste evaluaţi împreună cu Bulgaria, suntem într-un parteneriat cu Bulgaria şi într-o relaţie de bună vecinătate cu ei. Noi ne dorim să intrăm împreună, dar interesul României este mai presus de orice. România trebuie să fie membră a spaţiul Schengen începând cu anul 2023”, a afirmat Bode.
Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro