BREXIT. Marea Britanie a părăsit UE

BREXIT. Marea Britanie a părăsit UE

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, de la 1 februarie.

Britanicii și-au exprimat dorința de a părăsi blocul european la 23 iunie 2016, iar sâmbătă decizia de la referendum intră în vigoare.

Pentru o perioadă de cel puţin un an nu vor fi schimbări radicale. Va exista ‘perioada de tranziție’ în care Londra vă continua să aplice o bună parte a reglementărilor europene. În această perioadă de 11 luni, Londra şi Bruxellesul îşi vor negocia relaţia viitoare.

Câteva schimbări practice vor interveni, cu toate acestea, până atunci, potrivit news.ro.

66 DE MILIOANE DE CETĂŢENI MAI PUŢIN – Uniunea Europeană pierde pentru prima dată un membru. Unul foarte important, UK fiind una dintre cele mai mari şi mai bogate ţări din bloc. Astfel, teritoriul Uniunii se va miccora cu 5,5%

INSTITUŢIILE – Cei 73 de eurodeputaţi britanici aleşi în luna mai nu vor mai participa la lucrările Parlamentului European. Astfel, 46 de mandate vor fi rezervate unor viitoare state membre, iar 27 vor fi redistribuite.

De asemenea, premierul britanic nu va mai fi invitat la summiturile europene.

DREPTURILE CETĂŢENILOR – Circa 1,2 milioane de britanici trăiesc pentre graniță, iar 2,9 milioane de cetățeni străini trăiesc în Regatul Unit. În virtutea acordului retragerii, expatriaţii instalaţi de o parte şi de alta a Canalului Mânecii până la finalul perioadei de tranziţie îşi vor păstra drepturile de a locui sau munci în ţara gazdă.

Cetăţenii europeni care locuiesc în Regatul Unit trebuie să se înregistreze pentru a beneficia de aceste drepturi. Britanicii care trăiesc în UE sunt vizaţi de proceduri diferite de la ţară la ţară.

LIBERTATEA CIRCULAȚIEI- se va aplica până la sfârşitul lui decembrie 2020.

NEGOCOERILE – După Brexit urmează negocieri dure între guvernul de la Londra și reprezentanții UE. Începând de la 1 februarie și până la finele anul vor fi puse la punct toate condițiile economice viitoare.

Citește AICI ce se întâmplă cu românii care locuiesc în Marea Britanie.

 

Comentează pe FACEBOOK