HotNews.ro
România va continua proiectele energetice nucleare pe care le are în parteneriat cu americanii (unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și reactoarele SMR) și în curând va fi anunțat un nou parteneriat în domeniul stocării de energie, a declarat, pentru HotNews.ro, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
El a fost întrebat care vor fi efectele pe piața de energie din România, după ce Donald Trump a câștigat alegerile din SUA.
„Proiectele SMR și cel al reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă vor merge clar mai departe, 100%. Ele au fost începute în timpul precedentei administrații Trump. În plus, vom avea și proiecte în zona stocării de energie, spre să anunțăm în curând vești bune de aici”, a răspuns Burduja.
Este vorba de proiectele reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești, în parteneriat cu compania americană NuScale, și de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, unul dintre parteneri fiind Fluor, de asemenea din SUA. Aceste proiecte sunt finanțate inclusiv cu fonduri americane.
Totodată, întrebat dacă se așteaptă la o frânare a tranziției verzi la nivel european, Burduja a răspuns: „Sincer, mi-aș dori s-o mai domolim puțin, pentru a nu pune în pericol competitivitatea economiilor și nivelul de trai al cetățenilor”.
El a amintit că UE este responsabil doar pentru 5% din totalul emisiilor la nivel global.
Republicanul Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din Statele Unite și se va întoarce la Casa Albă pentru un nou mandat, după cel din perioada ianuarie 2017 – ianuarie 2021, potrivit calculelor făcute de mai multe mari instituții media.
El va fi al 47-lea președinte al SUA.
Comentează pe FACEBOOK