sâmbătă 2 martie 2024

Care este Nivelul Salarial al Unui Membru al Parlamentului European

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
La Strasbourg, odată cu prima sesiune din acest an a Parlamentului European, încep manevrele politice pentru alegerile din iunie. La nivel local, obținerea fotoliului de europarlamentar reprezintă una dintre cele mai căutate poziții.

Interesul pentru această funcție este justificat, având în vedere că un deputat european primește lunar aproximativ 8.000 de euro, la care se adaugă 5.000 de euro pentru cheltuieli și o diurnă de 338 de euro pentru fiecare zi petrecută în Parlamentul European.

Parlamentul European este compus din 705 membri, iar numărul de deputați din fiecare stat membru este determinat de populație. România are 33 de deputați și, din punct de vedere numeric, se situează pe șase în ierarhia forțelor în Parlamentul European.

Un europarlamentar primește lunar puțin peste 7.800 de euro, la care se adaugă deconturile pentru călătoriile în interes de serviciu și o diurnă de 338 de euro pentru fiecare zi de muncă. În plus, beneficiază de 5.000 de euro pentru acoperirea cheltuielilor.

Analizând pe termen lung, după cinci ani de mandat, un deputat european a încasat, numai din salarii, aproape jumătate de milion de euro. Aceste sume se completează cu îndemnizația finală de 40.000 de euro.

Vlad Gheorghe, europarlamentar: „Noi muncim aici două săptămâni pe lună, o săptămână o muncim la Strasbourg în birouri similare aș putea spune dar în echipă mai mică și a patra săptămână ar trebui să fiu în România, e așa zisa săptămâna Verde, săptămână de circumscripție”.

Eurodeputații își desfășoară majoritatea activităților în sediul de la Bruxelles, unde au loc întâlnirile celor 20 de comisii.

Clădirea are 17 etaje și o suprafață totală de 84.000 de metri pătrați. Practic, este un mic oraș, oferind facilități precum restaurante, magazine, coafor și sală de sport.

Vlad Gheorghe, europarlamentar: „La toți arată birourile în principiu la fel, poate că uneori poate că unii au reușit să renunțe la un perete, să facă un open space. Dar suprafața la toată lumea egală”.

Ședințele plenare ale Parlamentului European au loc la Strasbourg, unde este amplasat sediul oficial al instituției. Aceasta înseamnă că o dată pe lună, cei 705 de deputați, împreună cu cel puțin 4.000 de funcționari, oficiali și jurnaliști, se deplasează pentru patru zile la sediul din Franța. Clădirea, cu o înălțime de 15 etaje, construită din sticlă și oțel, este inspirată de pictura „Turnul Babel” a artistului flamand Pieter Bruegel.

Renunțarea la această navetă lunară între Bruxelles și Strasbourg ar aduce economii bugetului Parlamentului European de cel puțin 110 milioane de euro pe an. Această mutare are și un impact negativ asupra mediului, generând până la 20 de tone de emisii de dioxid de carbon, echivalente cu emisiile a 4.000 de vehicule pe parcursul unui an.

Eurodeputații beneficiază, de asemenea, de un buget lunar de 28.000 de euro pentru angajarea a până la patru asistenți, inclusiv un intern, în birourile lor. Cu toate acestea, aceștia nu au voie să își angajeze rude apropiate.

Funcționarea Parlamentului European implică cheltuieli anuale de aproximativ 2,4 miliarde de euro, din care aproape jumătate sunt destinate salariilor funcționarilor și deputaților. Următoarele alegeri europarlamentare au loc în România pe 9 iunie.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro