Programul Casa Verde 2024 se anunță a fi cea mai controversată ediție de până acum, avertizează Kilowat, un instalator autorizat în cadrul proiectului. Înscrierea în program a devenit o veritabilă „competiție IT”, în care numeroase persoane și firme apelează la metode discutabile, precum utilizarea de softuri specializate pentru a obține rapid finanțare pentru instalarea sistemelor fotovoltaice.
Alerta privind protecția datelor
Conform Kilowat, situația este îngrijorătoare, întrucât datele personale ale zecilor de mii de români ajung în mâinile unor speculanți care promit înscrierea rapidă și obținerea finanțării de 30.000 de lei pentru achiziționarea de panouri solare și baterii.
„Din păcate, înscrierea în Casa Verde a devenit o cursă contracronometru în care firme și persoane fizice oferă soluții rapide celor care vor să scape de povara facturilor. Acestea utilizează softuri care permit depunerea proiectelor în doar 10-15 secunde. Însă această grabă implică riscuri mari pentru siguranța datelor personale”, a explicat Albert Soare, fondatorul Kilowat.
Mulți români, dispuși să plătească sume de până la 5.000 de lei, apelează la aceste metode pentru a-și crește șansele de a se înscrie rapid în program. Însă aceste practici ridică nu doar probleme etice, ci și legale, având în vedere că au dus la blocarea serverelor AFM și, implicit, la privarea de acces a celor care încearcă să obțină finanțarea în mod corect.
Pericolele legate de securitatea datelor personale
Soare atrage atenția asupra riscurilor majore la care sunt expuși cei care încredințează documentele personale unor terți neautorizați. „Este inadmisibil ca datele a zeci de mii de români să fie distribuite fără nicio protecție pe internet. Facem un apel către AFM și către cetățeni să fie extrem de vigilenți în privința cui încredințează documentele personale”, a adăugat el.
Kilowat recomandă celor interesați de finanțare să colaboreze doar cu instalatori autorizați ANRE pentru a evita problemele ulterioare legate de instalarea incorectă a sistemelor fotovoltaice. În plus, compania subliniază că promisiunile de înscriere rapidă, contra unor taxe, trebuie tratate cu scepticism, deoarece pot expune utilizatorii la riscuri serioase legate de securitatea datelor personale.
Impactul negativ asupra procesului de finanțare
„Problema majoră este că, în această grabă pentru finanțare, documente importante precum CNP-ul, actele de identitate sau contractele imobiliare sunt colectate și folosite abuziv de speculanți, încălcând grav legislația privind protecția datelor cu caracter personal”, precizează Kilowat în comunicatul de presă. Aceste practici nu doar că pun în pericol siguranța datelor, dar și șansele beneficiarilor de a obține efectiv finanțarea.
Casa Verde 2024: Buget record și estimări de creștere
În cadrul programului Casa Verde, Kilowat a instalat panouri solare pentru peste 3.000 de beneficiari, din care peste 2.000 doar în sesiunea din 2023. Pentru sesiunea din 2024, compania estimează o creștere semnificativă a numărului de beneficiari care vor accesa finanțări pentru instalarea sistemelor fotovoltaice și a bateriilor de stocare a energiei.
Înscrierile în Casa Verde 2024 se desfășoară pe regiuni, în perioada 27 septembrie – 8 octombrie. Bugetul alocat pentru această sesiune este unul record, de 2 miliarde de lei, iar fiecare beneficiar eligibil poate primi o finanțare de până la 30.000 de lei pentru instalarea panourilor solare și a sistemelor de stocare a energiei.
Kilowat, compania de soluții de energie regenerabilă, fondată de creatorii SanoVita, continuă să fie unul dintre principalii jucători pe piața instalării sistemelor fotovoltaice în România.
Comentează pe FACEBOOK