Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri un proiect de lege privind instituirea celei de-a treia zi de sâmbătă din luna septembrie, a fiecărui an, ca „Ziua de Curățenie Naționalăˮ.
Deputații au votat „Ziua de Curățenie Naționalăˮ
Proiectul, care merge la promuglare, a fost adoptat cu 22″ de voturi „pentru”, 16 voturi „contra” și opt abțineri, scrie euractiv.ro.
Inițiativa are rolul de a accentua responsabilitatea socială atât a cetățenilor, cât și a autorităților publice, a persoanelor juridice, în vederea încurajării acțiunilor de curățenie cu impact pozitiv asupra mediului, a colectării separate, a reciclării și depozitării deșeurilor.
Cu prilejul „Zilei de Curătenie Natională”, Parlamentul, Administratia Prezidentialã, Guvernul, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțille publice aflate in subordinea sau coordonarea acestora pot organiza activitati culturale, sociale si educationale prin care sã fie promovate bune practici în privinta actiunilor de curătare a mediului si a importantei păstrării unui mediu curat.
Proiectul, depus de ministrul Mediului, deputatul PNL Mircea Fechet, a fost susținut de parlamentari de la PSD, USR, UDMR și neafiliați, iar acum merge la promulgare.
De notat că „Let’s Do It, Romania!” a pornit demersurile legislative ca Ziua de Curățenie Națională în România să fie recunoscută la nivel național, iar pe 16 aprilie, inițiativa a fost depusă în Senatul României și în prezent este înregistrată cu numărul L312/2024.
Ca o recunoaștere importantă a impactului constant și consistent asupra durabilității globale a mediului, pe data de 24 iulie 2023, la Roma, eforturile World Cleanup Day au fost apreciate cu Premiul Națiunilor Unite pentru Mobilizare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, datorită impactului său profund asupra sustenabilității globale a mediului.
Reamintim că România s-a alăturat și anul acesta, pe 21 septembrie altor 198 de țări în efortul comun de a reduce deșeurile și de a promova o lume mai curată.
Voluntarii din toate cele 41 de județe ale României au fost invitați pe 21 septembrie să redea frumusețea naturii care se sufocă, să strângă deșeurile și să petreacă o zi alături de oameni dornici să facă fapte bune.