Se duc lupte crâncene pentru un loc de europarlamentar la alegerile din 9 iunie. Asta și datorită salariului și beneficiilor pe care cei care ajung la Bruxelles le au. Mandatul de europarlamentar le aduce aleșilor un venit net de peste 7.000 de euro lunar, la care se adaugă sumele destinate cheltuielilor generale, celor de transport sau diurne.
Un europarlamentar câștigă 10.075,18 euro brut
Din acești bani, un deputat european rămâne în mână cu 7.853,89 de euro, după deducerea impozitelor UE, potrivit informărilor de pe pagina Parlamentului European, scrie adevărul. Salariile sunt stabilite la 38,5% din salariul de bază al unui judecător al CJUE. Statele membre pot însă impune taxe naționale suplimentare.
Aceștia mai încasează 4.950 de euro pe lună, sumă ce poate fi folosită pentru plata chiriilor birourilor din statul care i-a trimis în Parlamentul European, precum și cheltuielile pentru achiziția de echipamente informatice, achiziția de telefoane, abonamente, dar și cele cu materialele destinate biroului.
Ce sume sunt destinate deplasării la sesiuni
Europarlamentarii mai au o diurnă de 350 de euro pe zi, care poate fi folosită pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și masă în timpul sesiunilor.
Un europarlamentar mai are acoperite și cheltuielile de deplasare, fiind rambursate costurile biletelor de călătorie pentru reuniuni. Sumele de care beneficiază sunt însă plafonate la nivelul unui bilet de tren clasa I sau un bilet de avion la clasa business.
Evident, au și opțiunea călătoriei cu mașina, fiind prevăzute și indemnizații fixe în funcție de distanța parcursă și de durata călătoriei.
Pe lângă acestea, eurodeputații mai au și dreptul la rambursarea a două treimi din sumă în cazul cheltuielilor medicale.
Mai primesc bani și pentru a-și angaja 3-4 asistenți. Suma maximă lunară disponibilă este de 28.696 de euro pentru un deputat. În cazul ăsta, banii nu vor trece pe la eurodeputați, ci ajung direct ca salariu.
De asemenea, po avea asistenți locali în statele de proveniență.
Potrivit prevederilor, costul total al asistenților locali și stagiari nu poate depăși 75% din buget; în cazul cheltuielilor legate de prestatorii de servicii, limita este de 25%. Cel puțin 25% este rezervat pentru asistenții acreditați. În România, suma lunară pentru asistenții locali nu poate depăși în total 2.978 de euro, scrie Adevarul.
Pensii de până la 70% din salariu
Un europarlamentar are dreptul la pensie odată cu împlinirea vârstei de 63 ani. Pensia reprezintă 3,5% din salariu pentru fiecare an complet în funcție și o doisprezecime din salariu pentru fiecare lună întreagă suplimentară, însă nu depășește 70%.
De asemenea, la finalizarea mandatului, eurodeputații au dreptul la o indemnizație echivalentă cu o lună de salariu per an de mandat.
În prezent, România are 33 de aleși trimiși în Parlamentul European
Comentează pe FACEBOOK