Luni, Consiliul de Securitate al ONU a respins o rezoluție propusă de Rusia care ar fi interzis „pentru totdeauna” amplasarea sau utilizarea armelor în spațiul cosmic sau amenințarea cu acestea. Reuters oferă mai multe detalii despre acest eveniment.
După respingerea luni trecute a unei rezoluții a Statelor Unite care propunea o cursă a înarmării spațiale, Rusia a reacționat prin prezentarea propriului său text în Consiliu. Această decizie a stârnit suspiciuni din partea Washingtonului în privința agendei secrete a Rusiei.
Luni, membrii ai Consiliului format din 15 persoane au avut voturi împărțite: șapte pentru și șapte împotrivă, cu un minim de nouă voturi necesare pentru a trece.
Cele cinci state membre permanente – SUA, Rusia, China, Regatul Unit și Franța – au drept de veto, ceea ce înseamnă că pot bloca rezoluțiile care obțin cel puțin nouă voturi.
„Suntem aici astăzi pentru că Rusia încearcă să distragă atenția de la dezvoltarea unui nou satelit care transportă un dispozitiv nuclear”, a spus ambasadorul american Robert Wood înainte de vot.
Moscova a fost acuzată de lansarea unui satelit pe o orbită joasă săptămâna trecută, ceea ce a creat îngrijorare la Washington. Se crede că acest satelit poate fi folosit ca armă în spaţiu şi poate ataca alte sateliţi aflați pe orbite joase. Se adaugă că „Rusia a amplasat acest nou sistem antispațial pe aceeași orbită cu unul dintre spațiile guvernamentale americane”. Lansarea din 16 mai a venit după ce Rusia a mai plasat alte două sisteme anti-satelit în 2019 și 2022.
Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că nu poate înţelege argumentele prezentate de alte părţi. El a susţinut că rezoluţia propusă de Rusia include toate tipurile de arme şi are scopul de a împiedica o cursă a înarmării în spaţiu. Nebenzia a explicat că această rezoluţie vrea să protejeze spaţiul cosmic de posibile ameninţări cu arme de distrugere în masă sau orice alte tipuri de arme mincinoase.
În timp ce se afla sub presiune din partea omologului său rus, diplomatul american a contestat expresia folosită în rezoluţie privind crearea unui „mecanism de durată obligatoriu, care nu poate fi verificat”. Wood a exprimat scepticismul său cu privire la această propunere.
Se pare că Rusia şi China au propus un tratat în 2008 care interzicea orice tip de arme în spaţiu, inclusiv ameninţări şi utilizarea forţei împotriva obiectelor orbitale. Cu toate acestea, propunerea nu a primit sprijin internaţional, potrivit Reuters.
Tratatul din 1967 privind spațiul cosmic interzice țărilor semnatare, inclusiv Rusiei și Statelor Unite, să amplaseze în jurul Pământului obiecte care ar transporta arme nucleare sau alte tipuri de arme de distrugere în masă. Această măsură a fost luată pentru prevenirea escaladării conflictelor și pentru menținerea păcii și a securității globale.
SUA a acuzat Rusia că dezvoltă o armă antisatelit cu caracter nuclear, deşi oficialii ruși au negat acest lucru. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu susține amplasarea de arme nucleare în spațiu.
Comentează pe FACEBOOK