Cât câștigă un șofer angajat la stat

Să fii bugetar în România este un privilegiu. Zile libere plătite, sărbători nelucrate, sporuri și un salariu mai bun ca la privat. Spre exemplu,  un șofer din sectorul bugetar ajunge să câștige cu 30% mai mult decât colegul său care muncește la privat, iar un președinte al unei instituții publice poate avea chiar salariu de CEO, arată Digi24. Oficial, în România, 1 din 4 angajați lucrează la stat.

Mai exact, un șofer care lucrează la Ministerul Transporturilor câștigă 3.600 de lei net. Dacă șoferul ar merge însă la privat, salariul său ar fi cu aproape o treime mai mic.

Iar exemplele pot continua. Directorii de companii precum Portul Constanța sau Metrorex câștigă cam cât un CEO de multinațională.

Este o competiție neloială, o competiție care se desfășoară de ani de zile, pentru că salariile din mediul public sunt decuplate de la tot ceea ce înseamnă productivitatea muncii după care se măsoară salariile în mediul privat. Spre exemplu, în mediul public nu mai există niciun lucrător cu salariu minim pe economie”, spune Florin Jianu, președintele Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

În ultimii patru ani, salariul mediu brut a crescut atât la stat, cât și la privat, însă datele Comisiei Naționale de Prognoză arată că din 2018 și până în prezent salariile din sectorul public s-au majorat cu aproape 1.500 de lei, în timp ce privatul le-a mărit cu doar un pic peste 1.000 de lei.

Pe lângă salarii, bugetarilor li se mai adaugă primele, bonusurile sau sporurile.

Comentează pe FACEBOOK