vineri 14 iunie 2024

Cataramă, fost informator al Securității, s-a reîntors în PNL

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

 

Cataramă, informatorul cu numele conspirative ”Voicu” și ”W”, revine în PNL

 

PNL l-a reprimit pe Viorel Cataramă, fost lider liberal în anii 90, potrivit unui comunicat al partidului. Cataramă, patronul magazinelor de mobilă Elvila, a lucrat în comerțul exterior în perioada regimului comunist. În 2019, Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a arătat că Viorel Cataramă apare în documente ca informator al Securităţii, dar nu avut calitatea de colaborator, potrivit News.ro.

Comunicarea CNSAS din 2019 arată că Viorel Cataramă a dat note informative la Securitate cu numele conspirative ”Voicu” și ”W”.

”Urmează să aibă loc o fuziune prin absorbție a Partidului Dreapta Liberală cu PNL. Important este să ne regrupăm toate forțele liberale de dreapta în aceste campanii electorale care vor fi foarte grele, dificile, dar sunt convins că se vor termina cu un succes important al PNL. Vreau să merg în teritoriu și să ajut organizațiile în campania electorală. Mă îndrept cu gândul spre Bacău, unde sunt născut și unde vreau să ajut organizația. Voi activa și în București. Voi încerca să promovez mesajul economic liberal de dreapta în spațiul public, pentru a putea înțelege mai clar că în acest moment singurul partid care sprijină cu adevărat sectorul privat este PNL și că toate informațiile contrare sunt de fapt incorecte.”, a declarat Cataramă la sediul PNL, fiind flancat de secretarul general al PNL, Lucian Bode, de prim-vicepreședintele Rareș Bogdan și de europarlamentarul Dan Motreanu, scrie News.ro.

 

Cataramă a vrut să fie chiar președintele României

 

Viorel Cataramă a intrat în politică în anul 1990, ca membru al Partidului Național Liberal – Aripa Tânără. În anul 1992 s-a aflat la conducerea Noului Partid Liberal, iar din 1993, după fuziunea acestuia cu PNL, devine vicepreședinte al Partidului Național Liberal, funcție pe care a ocupat-o până în 1999. El a fost senator, în legislatura 1996-2000.

În 2017, fostul informator a candidat la președinția PNL, cu moțiunea intitulată ”Politica națională – Calea liberală”, care însă nu a îndeplinit condițiile statutare, candidatura lui Cataramă fiind invalidată.

În mai 2018, acesta a anunțat că vrea să fie candidatul PNL la alegerile din 2020 pentru Primăria Capitalei, însă în iulie 2018 a fost exclus din PNL, liderul de la acel moment, Ludovic Orban,  susținând că au fost aplicate prevederile legale „pentru cine vorbește în afara partidului și nu respectă deciziile acestuia”. Ulterior, Cataramă a contestat excluderea, iar Orban a fost chemat la DNA, în urma unei sesizări depuse de el.

Ulterior, informatorul Securității a devenit președinte al Partidului Dreapta Liberală, postura din care a candidat la alegerile prezidențiale din 2019.

Inițial, candidatura sa a fost respinsă de BEC, cu argumentul că ” pentru un număr de 94.170 de semnături de susținere din cele 230.341 depuse existau elemente de similitudine evidente”. Cataramă s-a adresat Curții Constituționale, care i-a admis sesizarea, astfel că i-a fost înregistrată candidatura.

La alegerile prezidențiale, el a obținut aproape 50.000 de voturi, reprezentând 0,53%.

În 2020, Viorel Cataramă a vrut sa candideze pentru Primăria Capitalei, însă și atunci a avut probleme cu semnăturile, iar candidatura sa a fost invalidată.

Comentează pe FACEBOOK

author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro