vineri 20 septembrie 2024

Ce măsuri fiscale intră în vigoare de la 1 noiembrie

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

O serie de modificări fiscale intră în vigoare de astăzi, 1 noiembrie, după ce pachetul adoptat în Parlament a fost promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Dispar facilități fiscale pentru o serie de angajați și se aplică noi reguli la plata în numerar.

Astfel, IT-iştii vor plăti, impozit pe venit pentru salariile ce depăşesc 10.000 de lei brut, dar vor fi scutiţi de la contribuţia obligatorie la Pilonul 2. În cazul în care vor dori să contribuie în continuare trebuie să solicite acest lucru.

De la 1 noiembrie, angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară nu vor mai fi scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate (CASS) şi a contribuţiei asigurătorie pentru muncă (CAM) .

În acest sens, Guvernul a stabilit în şedinţa de marţi, printr-o ordonanţă de urgenţă, noile valori ale salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară, care se vor aplica începând cu luna noiembrie.

În sectorul construcţiilor, salariul minim brut va fi de 4.582 de lei, iar în domeniul agricol şi în industria alimentară salariul minim brut va fi 3.436 de lei.

În prezent, salariul minim brut în construcţii este de 4.000 de lei, iar în sectorul agricol şi industria alimentară este de 3.000 de lei.

Limitarea plăților cash

Tot din noiembrie se vor reduce plăţile cash la companii şi persoane fizice. Astfel, plăţile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană.

De asemenea, mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei, scrie economedia.

Va exista și un plafon zilnic de 5.000 de lei, în cazul în care se vor face încasări și plăți între o persoană juridică și o persoană fizică.

Mai mult decât atât, la sfârșitul fiecărei zile, sumele  în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro