duminică 14 august 2022
spot_img

CEC Bank ia 1,4 mld lei de la Ministerul Finanțelor

Must read

spot_img

CEC Bank dorește să contracteze în perioada următoare un împrumut de 1,4 miliarde de lei. Împrumutul a fost aprobat în ședința de guvern pentru a asigura conformarea cu cerințele europene privind capitalizarea băncilor (MREL).

Împrumutul a fost inclus în Planul de Afaceri 2019-2023. Acesta a stat la baza procesului de majorare de capital și a fost aprobat de Comisia Europeană în 2019, trecând testul investitorului privat prudent.

Conform înțelegerii, CEC Bank va plăti trimestrial dobânzi stabilite la nivelul pieței. Împrumutul va fi rambursat la expirarea termenului de 10 ani, într-o singură tranșă, anunță banca.

Contractarea acestor împrumuturi este subordonată de o practică uzuală pentru a se conforma cerințelor de capital MREL, atât la nivelul băncilor din România (prin împrumuturi subordonate de la băncile mamă), cât și la nivel european.

Activele CEC au crescut cu peste 35% în perioada 2019-septembrie 2021, până la 45,15 miliarde de lei. Banca a finanțat activ economia României: peste 17 miliarde de lei finanțări acordate sectorului privat și peste 5 miliarde lei (în special prin intermediul titlurilor de stat).

CEC Bank a demarat un program amplu de modernizare și eficientizare. Banca s-a concentrat pe îndeplinirea indicatorilor din Planul de afaceri aprobat la nivelul Comisiei Europene.

În perioada 2019 – septembrie 2021, banca și-a îmbunătățit performanța. CEC a făcut un profit net cumulat de 1,05 miliarde de lei, fiind raportate profituri record.

CEC Bank dorește să aibă în viitor necesarul de pasive eligibile pentru acoperirea cerinței MREL prin emisiune de obligațiuni.

Banca a demarat deja primele acțiuni premergătoare pentru accesarea piețelor de capital. CEC a inițiat discuții cu una dintre cele mai mari agenții de rating de credit.

Pe viitor se dorește obținerea ratingului de credit și aprobarea unui program de tip MTN (Medium Term Note). Accesând acest program, banca poate realiza emisiuni succesive de obligațiuni.

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
spot_img
spot_img

Jurnalist.ro