Cehia și Danemarca, concluzii după ridicarea restricțiilor COVID-19

Cehia și Danemarca au relaxat starea de urgență împusă de pandemia de COVID-19, treptat,  încă din luna martie. Autoritățile acestor state precizează acum că nu se observă o creștere a numărului de infectări, scrie The Guardian.

Cehia a redeschis piețele și anumite magazine, iar din 20 aprilie oamenii pot ieși să facă sport. În aceste condiții, numărul cazurilor noi sunt în scădere, fiind sub 100.

În prezent, situația este sub control și în Danemarca.

Nu există semne că redeschiderea parțială a cauzat o răspândire mai mare a infecțiilor. Cel puțin nu există semne că ne îndreptăm spre un nou val. A existat această îngrijorare, dar nu o văd venind”, a afirmat Christian Wejse, cercetător în cadrul departamentului de boli infecțioase de la Universitatea din Aarhus, Danemarca.

Dintre cele 44 de țări europene care au impus restricții, 21 au început deja să mai ridice dintre ele, iar alte 11 plănuiesc să facă acest lucru.

Amintim în acest context că OMS a dat drept exemplu Suedia, țară criticată la început pentru că nu a impus stare de urgență. Țara nordică a mers pe recomandări către populație, nu pe restricții. Tocmai aici este cheia, susține OMS, dacă lumea dorește să ajungă la această nouă normalitate, atunci trebuie să respecte distanțarea socială și să-i protejeze pe cei vulnerabili.

Comentează pe FACEBOOK