luni 26 februarie 2024

China susține soluția unui stat palestinian independent în conflictul din Israel

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Într-o declarație făcută duminică, China a exprimat o profundă îngrijorare cu privire la escaladarea confruntărilor dintre Israel și palestinieni, care au dus deja la sute de victime, și a apelat la toate părțile implicate să manifeste reținere, potrivit informațiilor furnizate de AFP și preluate de News.ro.

„China este profund îngrijorată de actuala escaladare a tensiunilor şi violenţelor între Palestina şi Israel şi face apel la toate părţile implicate să rămână calme şi să dea dovadă de reţinere, să înceteze imediat focul, să protejeze civilii şi să prevină deteriorarea în continuare a situaţiei”, a declarat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat.

Diplomația chineză, care a jucat un rol important în a facilita dialogul semnificativ dintre Iran și Arabia Saudită la începutul acestui an, subliniază în mod constant dorința sa de a contribui la promovarea procesului de pace israeliano-palestinian, care se confruntă cu stagnare din 2014.

„Confruntările repetate dintre Palestina şi Israel demonstrează pe deplin că stagnarea pe termen lung a procesului de pace nu este sustenabilă”, a declarat duminică Ministerul chinez de Externe.

„Soluţia fundamentală a conflictului israeliano-palestinian constă în punerea în aplicare a soluţiei celor două state şi în crearea unui stat palestinian independent”, a subliniat acesta, confirmând din nou poziția tradițională a Chinei.

Până de curând, implicarea Chinei în chestiunea israeliano-palestiniană a fost mai limitată în comparație cu Statele Unite, dar China, care a menținut relații cordiale cu Israelul, a devenit acum mai hotărâtă în exprimarea poziției sale pe acest subiect.

„Comunitatea internaţională ar trebui (…) să-şi sporească implicarea în (rezolvarea) problemei palestiniene, să promoveze reluarea rapidă a negocierilor de pace israeliano-palestiniene şi să caute o cale de a obţine o pace durabilă”, a declarat duminică Beijingul.

China va continua să depună eforturi susținute alături de comunitatea internațională în această direcție.

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a declanșat un atac surpriză sâmbătă, lansând mii de rachete din Fâșia Gaza și trimitând sute de combatanți pe teritoriul israelian, unde au capturat mai mulți civili și soldați. Aceste confruntări, cele mai sângeroase din ultimele decenii, au dus la un bilanț de „peste 200 de decese” și „mai mult de 1.000 de răniți” în rândul israelienilor, conform informațiilor furnizate de armată, care a acuzat Hamas de „umasacrarea civililor”, chiar și în locuințele acestora.

În Fâșia Gaza, unde armata israeliană a efectuat zeci de atacuri aeriene ca represalii începând de sâmbătă, Hamas a raportat 232 de morți și 1.697 de răniți.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro