duminică 21 aprilie 2024

Ciolacu: Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Marcel Ciolacu a anunțat, joi că plafonarea prețurilor RCA se menține până la 30 iunie 2024. Măsura luată de Guvern este menită să stopeze potențiala creștere a tarifelor practicate de firmele de asigurări la polițele RCA.

Ciolacu a anunțat prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA

 

Premierul Ciolacu a anunţat că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie. Măsura, luată în contextul în care numai în prima jumătate a lui 2024 vor înceta aproximativ 3,5 milioane de contracte RCA, exista un risc major de specula și de dezechilibru între cerere și ofertă.

Prin prelungirea măsurii de plafonare din decembrie 2023, când s-a stabilit continuarea măsurii, Guvernul își dorea plafonarea prețului pe care deținătorii de automobile îl plătesc pentru RCA să fie pentru șase luni. Însă legislația în vigoare nu permite asta. Potrivit reprezentanților Guvernului, „Legea concurenței permite prelungirea termenului într-o situație excepțională cu șase luni de zile, dar după aceea se poate pe prelungi această excepție numai pe module de câte trei luni de zile”. Astfel că termenul stabilit a fost 31 martie 2024.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat faptul că plafonarea RCA ”este o măsură necesară pentru a preveni o creștere excesivă a prețurilor cu impact semnificativ asupra economiei”. Și a subliniat că aceasta se va menține cât va fi nevoie pentru reglementarea pieței, dar în astfel de etape trimestriale.

Guvernul Ciolacu: Protecția socială, prioritate pentru PSD

 

Menținerea plafonării prețurilor RCA la un nivel maxim cu cel pe care l-a practicat în 28 februarie 2023, cu o ajustare de +6,8% (respectiv rata anuală a inflației din 2023) este o măsură care reconfirmă angajamentul PSD și al Guvernului Ciolacu de a-i proteja pe românii aflați într-o situație vulnerabilă față de agenții economici.

Astfel de mecanisme de protecție socială au vizat deja plafonările de prețuri la alimentele de bază, la energie, fără de care, potrivit economiștilor, cheltuielile pentru o familie de români ar fi acum mai mari, în medie, cu 1.118 lei pe lună și peste 13.400 de lei pe an.

La acestea se adaugă și măsura propusă și votată de PSD privind piața de creditare. Este vorba despre legea inițiată de senatorul PSD Daniel Zamfir care prevede plafonarea dobânzilor IFN, care prevede că suma totală plătită de către un român care accesează un credit nu poate depăși dublul valorii totale sumei împrumutate, indiferent de clauzele contractuale sau eventualele dobânzi penalizatoare.

Prin intermediul acestor măsuri inițiate de PSD și Guvernul Ciolacu se elimină practicile speculative și abuzurile, este protejată puterea de cumpărare a românilor, și, în același timp, asigură un climat economic sănătos, esențial pentru creșterea acestui sector și, implicit, a bunăstării tuturor.

 

CITITI SI: Asigurarea RCA, obligatorie și pentru anumite trotinete și biciclete electrice

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro