duminică 19 mai 2024

Ciolacu, „plin de speranță” în Qatar: Noi oportunități

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, miercuri, că a mers „plin de speranţă” Qatar, stat aflat în Orientul Mijlociu. Prim-ministrul român a transmis în cadrul întrevederii cu Şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani prim-ministru al Statului Qatar şi ministru al afacerilor externe, interesul părţii române pentru valorificarea potenţialului semnificativ de cooperare care există între cele două ţări, transmite Guvernul într-un comunicat oficial.

 

Ciolacu, plin de speranță, în Qatar: Putem dezvolta proiecte majore

 

„Am venit plin de speranţă în această vizită oficială, convins că în perioade complicate trebuie să găsim noi oportunităţi de dialog şi cooperare cu state cu care împărtăşim viziuni şi valori comune în acest context internaţional dificil. Statul Qatar este un broker de securitate respectat în Orientul Mijlociu, la fel cum România este un factor de stabilitate recunoscut în Europa de Est. Tocmai de aceea sunt aici, pentru a transmite un mesaj puternic că România va fi alături de Qatar, pentru ca împreună cu Statele Unite şi partenerii din Uniunea Europeană să susţinem eforturile de pace şi pentru restabilirea securităţii în Orientul Mijlociu. Sunt pe deplin de acord că trebuie să adoptăm o poziţie echilibrată şi să încurajăm ca atât Statul Israel, cât şi Iranul să manifeste reţinere imediată pentru prevenirea unor evenimente periculoase”, a punctat Marcel Ciolacu.

El a subliniat că „diplomaţia şi dialogul trebuie să fie mai puternice decât armele”.

„Rolul de mediator asumat de Qatar de-a lungul timpului, în dosare internaţionale complexe, va fi cu siguranţă un argument solid pentru detensionarea situaţiei. De aceea, i-am transmis Excelenţei Sale că România este pregătită să se ralieze eforturilor regionale şi internaţionale de a fi parte a unei soluţii constructive, care să evite extinderea conflictului în Orientul Mijlociu”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a menţionat că rolul de actor cu influenţă regională semnificativă a fost demonstrat, de altfel, recent de Qatar în facilitarea negocierilor care au condus la eliberarea în siguranţă a ostaticilor din Fâşia Gaza, inclusiv a unor persoane care deţin cetăţenia română.

„Pentru mine, astfel de gesturi de profundă prietenie – cum a fost şi sprijinul din pandemie, când aţi donat României echipamente medicale şi materiale sanitare – sunt dovada concretă că statele noastre au capacitatea să construiască un parteneriat aprofundat care să dobândească valenţe strategice”, a subliniat şeful Executivului de la Bucureşti.

Ciolacu: Parteneriatul cu Qatar,  unul extrem de pragmatic

Potrivit premierului, parteneriatul bilateral cu statul Qatar trebuie să fie unul extrem de pragmatic şi realizat în jurul proiectelor economice concrete şi investiţiilor.

„Acesta este motivul pentru care sunt însoţit de mai mulţi miniştri din Guvern, din domenii strategice de interes reciproc, precum transporturile, energia, economia, agricultura şi digitalizarea. Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de 15 miliarde de euro. Îmi doresc ca România să fie poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană. În acest sens, am propus Excelenţei Sale realizarea unui task-force care să fie operaţionalizat foarte repede, în maximum o lună, în care să fie analizate toate aceste proiecte prioritare”, a anunţat Ciolacu.

Prim-ministrul a arătat că oportunităţile de investiţii vor fi detaliate, împreună cu miniştrii români de resort, în cadrul întâlnirii pe care o va avea cu Fondul Suveran de Investiţii al statului Qatar, unul dintre cele mai solide şi importante la nivel mondial.

„Prioritatea este Portul Constanţa, care a devenit cel mai important hub de distribuţie la Marea Neagră pentru Europa Centrală şi de Est. Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanţa pentru a juca un rol cheie de platformă logistică şi în perspectiva procesului de redresare şi reconstrucţie a Ucrainei. Avem nevoie de experienţa companiilor qatareze în ceea ce priveşte managementul şi operaţiunile portuare, dar şi digitalizarea şi dezvoltarea portului. De asemenea, vom discuta şi posibilitatea altor proiecte de infrastructură, printre care dezvoltarea capacităţii Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara, finanţarea construcţiei autostrăzii Comarnic – Braşov şi modernizarea căii ferate Predeal – Braşov. Vorbim de proiecte mature, care pot fi realizate în parteneriat public-privat. Îmi doresc ca toţi miniştrii prezenţi să îşi prezinte proiectele şi să valorifice oportunitatea pe care o avem pentru atragerea de investiţii în România”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a evidenţiat şi „frumoasa lecţie predată prin sport” de Qatar prin organizarea unuia dintre cele mai de succes Campionate Mondiale de Fotbal, subliniind că îşi doreşte pentru România proiecte de acest nivel.

„Statul Qatar a organizat recent unul dintre cele mai de succes Campionate Mondiale de Fotbal. Este cea mai frumoasă lecţie pe care aţi predat-o tuturor celor care au avut la început îndoieli în această privinţă. Şi este o lecţie predată prin sport. Însă acest succes a avut în spate multă muncă, dăruire şi investiţii. Îmi doresc acelaşi lucru pentru ţara mea. Vreau ca împreună să facem acele investiţii care să dezvolte România şi să contribuie deopotrivă la prestigiul ţării dumneavoastră în cadrul Uniunii Europene. Şi poate, la un moment dat, cu sprijinul dumneavoastră, vom avea şi noi şansa să atingem performanţa Statului Qatar în domeniul organizării de competiţii sportive”, a mai spus premierul României.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro