marți 6 iunie 2023

Circul liberal s-a încheiat! Ce urmează?

CITEȘTE ȘI:

spot_imgspot_img

Au fost niște luni urâte! Urâte pentru ei, care s-au prăbușit în sondaje, urâte pentru noi, românii de pe margine, ce am fost obligați să le admirăm mizeriile scoase la suprafață și aruncate în ventilator. Singurii care și-au frecat pofticios mâinile în perioada asta, au fost cei din opoziție. Fără să facă nimic, băieții de la PSD și AUR au înhățat mai multe hălci electorale din stârvul liberal..
Cu lacrimi pentru unii și cu bucurii mărunte pentru alții,  bătălia liberalilor pe funcții a luat sfârșit. Ce urmează însă de acum încolo? Ce șanse are Florin Cîțu să rămână pe aparatele guvernării, cine îl poate ține acolo fără susținere parlamentară și cum își mai poate consolida dreapta procentele electorale? Iată câteva scenarii:
Readucerea USR la guvernare.  Este cea mai bună variantă.  Și una firească,  de altfel. Măcar așa își fac împreună un ciclu de guvernare, iar peste 3 ani românii îi judecă după ce au făcut ori ba. Varianta asta pare însă imposibilă,  atâta vreme cât Florin Cîțu se încăpățânează să rămână moț în fruntea guvernului. USR-istii au spus clar: orice negociere se va purta fără Cîțu! Iar în varianta foarte probabilă ca Dacian Cioloș să preia conducerea USR, poziția anti-Cîțu va fi și mai fermă..
Premier nou de sacrificiu. Pentru a nu deconta singuri iarna și facturile teribile ce bat la ușă,  liberalii îi pot readuce pe USR-isti în schemă.  E suficient să dea verde unei moțiuni (nici nu mai contează căreia) și Cîțu e pe tobogan. Oricum, pe el îl țin doar PSD-istii pe funcție. Iar butonul PSD-ului, cel puțin al președintelui lor, e pe undeva prin pădurile din jurul Bucureștiului. Deci scenariul e foarte simplu de pus în practică. Trebuie doar găsit „fraierul” dispus să se sacrifice ca premier până în primăvară. Aici văd doar un singur nume. Dacă tot e ordin, „Cu placere!” nu poate răspunde decât un caracter cazon.  Așa că intră în scenă generalul Nicolae Ciucă..
Varianta mortului ținut în geam. Aici îmi vine în minte cazul real al unor amărâți dintr-un cătun uitat de lume, care pentru a-i mai lua o pensie bunicului răposat înainte de sosirea poștașului,  s-au gândit să-l scoată la fereastră, cât să pară viu. Au sperat că așa vor înșela vigilența factorului poștal și s-au ales cu dosar penal pentru profanarea de cadavre.
Fix în logica asta sunt liberalii cu Florin Cîțu. Îl pot ține premier până în martie-aprilie, perioadă ideală pentru a-l transforma în paratrăsnet. Acesta își va lua în cârcă găleți de laturi și saci de ură populară pentru nerealizările unui guvern minoritar din care USR nu face parte. Intrat definitiv în putrefacție electorală,  Cîțu ar putea fi aruncat definitiv din barca liberală, eventual cu o sinecură grasă la BNR, unde oricum își dorește, drept compensație. Abia în scenariul ăsta, PNL-ul și-ar putea pune un președinte adevărat,  un om de partid, bun comunicator, vechi liberal și capabil să readucă unitatea în rândul celor ce-și spun urmașii Brătienilor. Ar urma apoi 2 ani și jumătate de muncă pe brânci,  în încercarea de a recupera procentele pierdute de Cîțu.
Acest ultim scenariu are însă o hibă mare. Nu poate fi făcut decât cu sprijinul asumat al PSD-ului, care ar susține guvernul minoritat Cîțu. Va fi nevoie ca Ciolacu să înghită multe broaște. Va trebui să le explice votanților PSD de ce nu mai bagă moțiune sesiunea asta și de ce nu îl schimbă din fruntea guvernului pe cel despre care spunea până de curând că este „un mare rău căzut pe capul românilor”. Sunt convins însă că după alte 2-3 întâlniri discrete la restaurantele de pe șoseaua Pipera, cu liderii PNL, Ciolacu va înghiți orice broască e nevoie..

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro