Cîțu refuză să reducă TVA la energie

Reducerea TVA la energie, ar fi o soluție permanentă la o problemă temporară. Premierul Florin Cîțu, a declarat sâmbătă, la Botoșani că nu poate fi de acord cu astfel de modificări ale sistemului fiscal.

„Am venit cu soluția de a aduce mai aproape implementarea legii consumatorului vulnerabil, în loc de octombrie 2022 să se aplice de la 1 ianuarie 2022. Avem o soluție de a compensa o parte din factură pentru lunile de iarnă de anul acesta pentru consumatorii vulnerabili. Nu vreau să umblăm la sistemul fiscal pentru că după aceea este foarte greu să revenim asupra lui și implicațiile sunt total diferite. Dar vom susține în această iarnă consumatorii vulnerabili și o mare parte a populației va trece peste acestă iarnă fără să aibă un impact din creșterea prețurilor… Vom compensa o parte din factură. Multe din aceste companii au avut profituri mai mari decât se așteptau așa că sunt sigur că există resurse pentru a susține”, a spus premierul potrivit Mediafax.

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER a transmis o scrisoare autorităților, în care erau stipulate o serie de măsuri pentru reducerea facturilor la energie.

Una dintre măsuri este reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și gazelor. Au mai fost si alte propuneri ca scutirea de la plata accizei sau acoperirea parțială a facturii de utilități prin adoptarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil.

În ultima perioadă furnizorii de energie electrică și de gaze naturale au notificat consumatorii cu creșteri ale prețurilor, care ajung în unele cazuri să fie duble sau triple.

Comentează pe FACEBOOK