sâmbătă 13 aprilie 2024

Comisia de la Veneţia răspunde PSD

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Comisia de la Veneția a transmis că va analiza și va emite o opinie oficială PSD, după ce social-democrații au reclamat intenția Guvernului PNL a schimba legea electorală astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi.

„Vă mulţumesc pentru informaţiile oferite cu privire la modificările propuse în privinţa legislaţiei electorale din România. După cum ştiţi, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a solicitat o opinie asupra modificărilor vizate asupra legislaţiei electorale. În calitate de preşedinte al Comisiei de la Veneţia, nu mă voi pronunţa asupra fondului înainte de adoptarea unei opinii oficiale”, se arată în răspunsul semnat de preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, la scrisoarea preşedintelui PSD, potrivit Agerpres.

PSD-iștii nu văd cu ochi buni schimbarea legii electorale cu doar câteva înainte de alegeri. Social-democrații consideră nedemocratic acest demers al liberalilor.

Reprezentanții partidului transmit că această modificare ”a generat îngrijorări la nivelul Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a decis, cu o largă majoritate, 26 voturi ‘pentru’ şi doar 3 ‘împotrivă’, să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru a analiza situaţia din România”.

”Conform Codului bunelor practici în materie electorală, elaborat de Comisia de la Veneţia, ‘elementele fundamentale ale dreptului electoral şi în special sistemul electoral propriu-zis (adică inclusiv numărul de tururi de scrutin şi modul de atribuire a mandatelor – n.n.) (…) nu ar trebui să poată fi amendate cu mai puţin de un an înainte de alegeri”, precizează sursa citată.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro