joi 30 mai 2024

Comisie parlamentară pentru jaful din starea de urgenţă

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Achiziţile publice medicale realizate în regim de urgență de Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică şi alte instituţii aflate în subordinea MS, din perioada stării de urgenţă şi de alertă, vor fi anchetate de o comisie parlamentară, la solicitarea AUR. Proiectul de hotărâre a fost aprobat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților.

În acest context amintim că JURNALIST.RO a publicat în exclusivitate o serie de SMS-uri între Florin Cîțu, la vremea respectivă ministru al Finanțelor, și unul dintre denunțătorii din dosarul UNIFARM. Este vorba despre reprezentatul companiei BGS Business Select, printre primele care au reușit să aducă în țară echipamente anti-Covid. Amintim, de asemenea, că este vorba despre o mită de 760.000 de euro, pentru care fostul șef UNIFARM, Adrian Ionel, a fost plasat sub control judiciar de DNA.

VEZI AICI schimbul de SMS-uri între Florin Cîțu și reprezentantul celor de la BSG Business

„Date fiind numeroasele informaţii şi polemici care au fost vehiculate sau expuse în spaţiul public, referitoare la achiziţiile în regim de urgenţă de consumabile medicale, diferite echipamente de protecţie, consumabile medicale, dezinfectanţi, măşti şi mănuşi sanitare, alte produse destinate combaterii efectelor generate de pandeia de COVID, considerăm necesară anchetarea, la nivel parlamentar, a achiziţiilor publice, precum şi dacă au fost respectate principiile juridice şi etice care constituţie temeiul acestor proceduri: legalitatea, transparenţa competitivitatea, tratamentul egal. Comisia de anchetă va avea drept obiective investigarea potenţialelor situaţii incompatibile cu legislaţia în vigoare, a eventualelor abuzuri comise de factorii de decizie, a suspiciunilor rezonabile care au circulat în mass-media încă de la debutul stării de urgenţă, în martie anul trecut. Rolul Comisie de anchetă va fi de a stabili responsabilităţile referitoare la comiterea de abuzuri şi fapte care au exedat cadrul legal, dar şi rolul pe care l-au avut anumiţi decidenţi la nivel guvernamental sau în alte instituţii aflate în subordinea ministerelor în punerea în aplicare a procedurilor de achiziţie publică cu încălcarea dispoziţiilor legale”, arată proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea acestei comisii de anchetă.

Comisia de anchetă va fi formată din 15 membri şi va fi condusă de un birou, compus din preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar. Cel mai probabil, dacă nu se va face vreun blat în Parlament, președintele comisiei va fi George Simion, el fiind și cel care a inițiat acest demers.

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro