vineri 14 iunie 2024

Concedii 2021. În ce condiții pot călători românii

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

A venit vara și tot mai mulți români se gândesc să-și petreacă vacanța în afara țării. De altfel, mai multe state cunoscute pentru destinațiile turistice preferate de români au anunțat deja deschiderea sezonului estival. Anul acesta vor trebui însă respectate anumite reguli din cauza pandemiei de Covid-19. În majoritatea locurilor este nevoie de un test PCR negativ pentru COVID sau de adeverință de vaccinare. După data de 1 iulie, în statele Uniunii Europene va intra în vigoare „pașaportul verde”, pe care șapte țări din blocul comunitar îl utilizează deja.

Reguli de călătorie în Bulgaria

Bulgaria a decis să nu condiționeze în niciun fel intrarea pe teritoriul ău pentru români, în condițiile în care sectorul turistic se bazează pe turiștii proveniți din România. 

Românii care merg în Bulgaria din alte țări decât România pot intra pe teritoriul bulgar cu condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:Certificat de vaccinare, rezultatul unui test PCR negativ sau, dacă ați fost infectați cu SARS-CoV-2, un  un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.

Informațiile privind regulile de călătorie în Bulgaria pot fi consultate aici

Reguli de călătorie în Grecia

În perioada 19.04.2021-07.06.2021, intrarea pe teritoriul Republicii Elene prin punctele de trecere a frontierei Promachonas, Ormenio, Evzoni și Nymphaea se poate efectua în următoarele condiții:

-prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, de un laborator atestat de autoritatea națională competentă. Certificatul cu rezultatul negativ al testării (redactat în limba engleză) trebuie să conțină numele, prenumele, numărul pașaportului sau al cărții de identitate a persoanei testate;

-prezentarea dovezii de efectuare a unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie redactat în limba engleză;

-prezentarea unei dovezi emisă de către un laborator autorizat de statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă;

-obținerea unui rezultat negativ la testarea rapidă pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 care se efectuează în punctul de trecere a frontierei terestre de către unitățile mobile ale Secretariatului General de Protecție Civilă şi ale Organizaţiei Naţionale de Sănătate Publică (EODY). Accesul va fi permis numai persoanelor care vor obţine un rezultat negativ al testului (rezultatul se eliberează pe loc);

-prezentarea formularului PLF (Passenger Locator Form), cu cod QR, acesta fiind considerat un document necesar pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene, pe orice cale de acces (se completează pe pagina de internet http://travel.gov.gr).

Informațiile privind regulile de călătorie în Grecia pot fi consultate aici

Reguli de călătorie în Turcia

Începând cu 15 martie 2021, pasagerii care sosesc în Turcia au obligația de a completa formularul de intrare prin intermediul portalului register.health.gov.tr, cu maximum 72 de ore înaintea îmbarcării. Este necesară completarea formularului de intrare în Turcia indiferent de modalitatea de transport utilizată – rutieră, aeriană sau navală.

Persoanele vaccinate nu mai trebuie să prezinte test PCR. La fel și persoanele care fac dovada că au fost infectate cu SARS-CoV-2. Pentru celelalte este nevoie de un document care să ateste un rezultat negatic al unui test PCR.

Testele rapide antigen acceptate de autorităţile turce sunt cele emise în limba engleză de o unitate medicală certificată în statul de domiciliu. Testele efectuate la domiciliu/reședință şi care nu sunt însoţite de o certificare medicală NU sunt acceptate.

Turiștii pot fi supuși în mod aleatoriu unei testări tip PCR.

Informațiile privind regulile de călătorie în Turcia pot fi consultate aici

Reguli de călătorie în Italia

La data de 14 mai 2021, Ministerul Sănătății italian a emis o ordonanță care se va aplica în perioada 16 mai 2021 – 30 iulie 2021. 

-Potrivit actului normativ, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României (România fiind inclusă alături de alte state pe lista C din anexa 20 a Decretului Președintelui Consiliului de Miniștri din 2 martie 2021) au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări rezultatul negativ al unui test molecular (tip PCR) sau de captură antigen pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 48 de ore anterior intrării pe teritoriul italian.  

La intrarea pe teritoriul italian, persoanele care nu prezintă documentul menționat anterior au următoarele obligații:

-să se supună măsurii de supraveghere sanitară și să efectueze autoizolarea, pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliul sau reședința acestora;

-după efectuarea celor 10 zile de autoizolare, să se supună unui test molecular sau antigen, de tip tampon, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Informațiile privind regulile de călătorie în Italia pot fi consultate aici

Reguli de călătorie în Spania

Toate persoanele care călătoresc în Spania trebuie să prezinte un test COVID PCR cu rezultat negativ, care să fie efectuat cu maximum 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol.

De asemenea, toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să completeze un formular privind starea de sănătate. Formularul poate fi completat prin aplicația Spain Travel Health (SpTH) sau la adresa www.spth.gob.es.

La sosirea în Spania, autoritățile spaniole pot solicita călătorilor dovada în original a testului PCR, redactat în limba spaniolă, engleză, franceză sau germană.

Informațiile privind regulile de călătorie în Spania pot fi consultate aici

Reguli de călătorie în Croația

Cetățenii străini care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, trebuie să prezinte la intrarea în Croația:

-Un test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ

-Un certificat de vaccinare împotriva COVID-19

-Dacă o persoană s-a vindecat de COVID-19 în ultimele 180 de zile și are o adeverință prin care să dovedească vindecarea și dacă în aceeași perioada a primit o singură doză de vaccin, este exceptată de la prezentarea unui test tip PCR negativ sau test rapid antigen sau de la măsura intrării în carantină până la data la care se împlinesc 6 luni de la data efectuării vaccinului.

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro