Consilier OMS: virusul a fost scurs dintr-un laborator

Publicația canadiană Toronto Sun a ieșit ieri pe piață cu un interviu-bombă al cărui protagonist este Jamie Metzl, consilier la Organizația Mondială a Sănătății. Replica cea mai controversată a fost legată de apariția virusului Covid-19 în lume. Metzl afirmă cu tărie că ipoteza cea mai probabilă este cea a scăpării din laborator a acestuia. Consilierul OMS a răspuns și la o altă întrebare legată de versiunea oficială a chinezilor, potrivit căreia virusul a fost depistat într-o piață de pește din Wuhan. „Aia a fost o minciună. Iar guvernul chinez a ştiut foarte timpuriu că era o minciună. În faţa dovezilor copleşitoare din luna mai a anului trecut, guvernul chinez şi-a schimbat poziţia”, a explicat consilierul.

Ieșirea lui Jamie Metzl este extrem de surprinzătoare și din alt punct de vedere. Acesta nu este doar consilier la OMS, ci și un apropiat al noului președinte SUA, Joe Biden.Acesta fost adjunct al directorului de personal al Comitetului pentru relaţii externe sub Biden (2001-2003), după ce a fost membru al Consiliului de Securitate Naţională (1997-1999) şi al Departamentului de Stat (1999-2001) sub Clinton.  A aşteptat trei zile după inaugurarea lui Joe Biden și a acceptat să dea acest interviu ce naște multe semne de întrebare.

De la apariția virusului și până în prezent, mai multe teorii ale conspirației au luat naștere în spațiul public. Chinezii au fost acuzați voalat de multă lume că au scăpat sau au lăsat intenționat virusul pe piață. Inclusiv profesorul Luc Montagnier – câştigător al Premiului Nobel pentru medicină în 2008, pentru descoperirea virusului HIV, care produce SIDA – a susţinut la o emisiune a unui post francez, că virusul Wuhan, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2, este un produs sintetic care a fost eliberat accidental dintr-un laborator din Wuhan, China.

Sir Richard Dearlove, fostul şef al Serviciului de Informaţii Secrete Britanice (MI6), a declarat pe podcastul Planet Normal al publicaţiei The Telegraph că un raport ştiinţific publicat săptămâna aceasta de către o echipă de cercetare mixtă norvegiano-britanică sugerează că pandemia cauzată de COVID-19 este rezultatul „scăpării” virusului Wuhan dintr-un laborator chinez.Cu toate acestea, în ciuda dovezilor că laboratorul din Wuhan desfăşura experimente de îmbunătăţire a virulenţei şi capacităţilor de infectare a coronaviruţilor,  totul a rămas doar o teorie etichetată conspiraţie.

 

Comentează pe FACEBOOK