CORONAVIRUS. Măsuri economice adoptate de Guvern

CORONAVIRUS. Măsuri economice adoptate de Guvern

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, că Guvernul va suporta plata angajaţilor trimişi în şomaj tehnic,  că a fost adoptată o HG prin care a suplimentat bugetul Ministerul Sănătăţii și că a fost majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM.

De asemenea, Orban a anunţat majorarea pedepselor pentru infracţiuni comise în contextul epidemiei de coronavirus şi a fost introdusă şi o nouă infracţune – omisiunea de a da date.

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban desfășurate în sistem de videoconferință

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban desfășurate în sistem de videoconferință#LudovicOrban #Videoconferinta

Publicată de Guvernul României pe Joi, 19 martie 2020

”Mesajul pe care vreau să-l dau este clar: economia trebuie să funcţioneze, mai ales în domeniile cheie – utilităţi, energie, instituţiile statului, toată zona medicală, de aprovizionare a populaţiei, zona comercială, trebuie să funcţioneze la capacitate maximă pentru a furniza serviciile şi utitliăţile necesare pentru funcţionare. Cer companiilor să  ia măsuri de protejare a angajaţilor. Păstrăm aceeaşi mobilizare şi suntem pregătiţi să luăm orice măsuri pentru a proteja sănătatea populaţiei. Am solicitat ministrului de Interne, Sănătate şi celorlalţi o mobilizare şi mai bună. Am găsit DSP-urile aproape în moarte clinică, cu un număr mic de angajaţi, neglijate de guvernanţii de până la noi şi am dispus angajarea de personal – rezidenţi, medici din reţeaua şcoalară, de la casele de sănătate. De asemenea, eventuali medici care nu sunt în spitale în prima linie. Am crescut şi vom creşte constant numărul de epidemiologi. De viteza acestor anchete depinde reducerea răspândirii virusului în comunitate. (…)

Altă măsură este aceea de a asigura plata şomajului tehnic, a celor care intră în şomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM. Aici am luat această decizie  pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie şi multe nu au capacitatea de a asigura plata salariilor şi există riscul ca angajaţii să fie trimişi în şomaj, să fie daţi afară, utilizându-se forţa majoră, sau să li se suspende contractele de muncă. Vom plăti 75% din salariul brut, cât este idemnizaţia lunară de şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu”, a declarat Orban.

A doua categorie sunt  companiile care nu au fost afectate direct de măsurile dispuse, dar au fost afectate de diferite consecinţe ale epidemiei de coronavirus.
”Pentru a beneficia de această plată pentru salariaţii pe care nu îi mai pot plăti, vor trebui să depună o declaraţie pe propria răspundere. Să le fie scăzută cifra de afaceri cu 25 la sută. Am avut în analiză şi o măsură de susţinere a companiilor pentru plata salariilor. Am luat decizia de a susţine plata şomajului tehnic din cauza contextului. Dacă susţineam plata salariului, am fi instituit obligaţia de a se duce la muncă, ori am considerat că este mult mai utilă măsură de a plăti acest şomaj tehnic pentru a nu merge la serviciu şi a evita contacte sociale”, a argumentat Orban.

Prim-ministrul a mai anunțat suplimentarea bugetelor Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Afacerilor Interne în urma unor decizii luate în cadrul şedinţei de guvern.

“Am adoptat o hotărâre de guvern prin care am suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu o sumă de 42 de milioane pentru susţinerea centrelor de carantină prin intermediul direcţiilor de sănătate publică. De asemenea, am reglementat norme metodologice privind funcţionarea şi decontarea cheltuielilor pentru aceste centre de carantină”, a arătat Orban, în cadrul unei declaraţii de presă.

Și pedepsele pentru cei care nu respectă carantina vor fi înăsprite.

”Am luat o măsură de modificare a Codului Penal privitoare la infracţiunile care se petrec în contextul epidemiei. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii privitor la epidemie”, a mai spus Ludovic Orban.

”Ştiţi că există mai multe situaţii – revine dintr- o ţară cu un număr de cazuri şi dacă nu spun adevărul de unde vin, astfel încât autorităţile să ia decizia corectă, vor suferi consecinţele legii. Ei comit o infracţiune care va fi pedepsită cu închisoarea. Nu puteam accepta ca cetăţeni iresponsabili – izolaţi sau în carantină – să umble prin societate şi să infecteze alte persoane„, a explicat premierul.

 

 

Comentează pe FACEBOOK