duminică 26 mai 2024

Pastila anti-Covid19, teoria conspirației sau știință?

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

De zile bune circulă pe Internet informații legate de faptul că medicamentele ce tratează Covid19 ar fi demult pe piață. Unii susțin că Japonia are deja la raft produsele, cercetătorii thailandezi vorbesc despre „medicamentul minune”, iar filmulețele cu doi turiști italieni ce cumpără din Moscova produse anti-Covid19 sunt virale. Care este realitatea însă?!

Coronavirusul care a pus întreaga planetă pe jar nu este o noutate. Vorbim de o familie de viruși din familia coronaviridelor ce include 4 genuri, toate având în față primele litere ale alfabetului latin (Alpha, Beta, Gamma și Delta). Acestea sunt toate răspândite în natură, producând la om și la animale afecțiuni ale căilor respiratorii și gastroenterite. Coronavirusurile au fost descoperite la începutul anilor 1930, la puii de găină, iar 30 de ani mai târziu cercetătorii britanici vorbesc de ele și la oameni. „Vechimea” acestor virusuri este cea care naște aceste confuzii privind tratamentul. Forma Wuhan de coronavirus este una complet nouă, cu mutații multiple și rezistentă la toate mijloacele de prevenție și combatere de până acum.

Italienii nu au descoperit „roata”

Celebrul filmuleț cu cei doi italieni aflați pe aeroportul din Moscova, care cumpără 2 cutii de pastile împotriva Codid19 i-a pus pe mulți pe gânduri. Este vorba de un produs cu denumirea comercială ABIDOL și care are desenat pe cutie un coronavirus. Cei doi regizori ai filmulețului susțin că acest „secret” ar fi explicația pentru care Rusia nu este pe harta roșie a răspândirii bolii.

https://youtu.be/H8djdYvpgfA

Realitatea este cu totul alta. Într-adevăr acel produs este util în lupta cu Coronavirusurile. Acelea de care vorbeau cercetătorii în 1960. Dar nu există niciun studiu care să arate utilitatea medicamentului față de noul virus apărut în Wuhan! Până și compania producătoare, Johnson&Johnson, a dat un comunicat în acest sens. Iar punctul pe I l-a pus Organizația Mondială a Sănătății, explicând cele relatate mai sus. Cu toate acestea, vânzările produsului cu pricina au crescut fabulos, ca urmare a acestor informații trunchiate.

Paronim aflat la mare căutare

Un produs cu nume aproape identic cu cel descris mai sus, ARBIDOL, a făcut și el furori. Un comitet de cercetători chinezi a publicat la începutul lunii un text ce vorbește despre efectele benefice în profilaxia post-expunere la virus. Materialul a fost girat de Academia de Știința din China, autorii fiind membri în această structură. Efectele au fost vizibile, vânzările acestui produs, inclusiv online, crescând fabulos.


Studiul cercetătorilor chinezi are 279 de pagini și vorbește despre multe alte lucruri. Se explică inclusiv inutilitatea anumitor materiale și substanțe de protecție în lupta cu virusul. Însă informația care s-a desprins de acolo și a creat vânătoarea comercială este legată de acest ARBIDOL. Substanța sa activă este identică cu cea a produsului-minune din Rusia, prezentat mai sus.

Japonezii au și ei o rețetă

Favipiravir, un medicament pentru gripă, aprobat pentru utilizare clinică în Japonia în 2014, nu a demonstrat reacţii adverse evidente în studiul clinic, a declarat într-o conferinţă de presă Zhang Xinmin, directorul Centrului Naţional pentru Dezvoltare Biotehnologică, aflat sub autoritatea Ministerului Ştiinţei şi Tehnologiei din China. Așa că produsul a intrat și el „în cărți”.


Văzând că vecinii japonezi folosesc așa ceva, chinezii au demarat imediat cercetările. Peste 80 de pacienţi au participat la studiul clinic desfăşurat într-un spital din oraşul Shenzhen, situat în provincia Guangdong din sudul Chinei. 35 dintre aceşti pacienţi au beneficiat de tratament cu Favipiravir, iar 45 au fost incluşi într-un grup de control.
Rezultatele au demonstrat că pacienţii cărora li s-a administrat tratamentul cu Favipiravir au obținut Negativ la testarea pentru acest virus într-un timp mai scurt în comparaţie cu pacienţii din grupul de control.
De la acel moment și până în prezent, autoritățile chineze au luat mai multe măsuri de introducere în protocoalele medicale a produsului. O companie farmaceutică chineză a primit aprobarea Administraţiei Naţionale pentru Produse Medicale pentru a produce în masă medicamentul şi pentru a asigura o aprovizionare stabilă.
În ciuda toturor informațiilor legate de medicamentele-minune, Organizația Mondială a Sănătății susține că nu există încă o rețetă general valabilă. Vindecările pacienților ce au folosit respectivele produse au în mare parte legătură cu sistemul imunitar al fiecărui individ in parte. În concluzie, „leacul absolut” este încă neinventat.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro