COVID. Rafila: Ar fi mai bine să avem modelul suedez. Trebuie să și trăim

Medicul Alexandru Rafila s-a răzgândit în privința măsurilor adoptate de România în epidemiei de Covid-19. Reprezentantul țării noastre la OMS este de părere că autoritățile ar trebui să adopte modelul suedez. 

Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană pentru că, după ce au trecut de perioada inițială de adaptare, cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva și acum au cele mai puține cazuri raportate în populație

Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publică e mai mic și durează mai mult. Trebuie să impui o măsură de sănătate publică pe care să o aplici timp mai îndelungat pentru că numărul de cazuri care se înregistrează la un moment dat este foarte, foarte mare. 

Cu cât luăm măsurile mai târziu cu atât ele vor fi mai dure și vor dura mai mult. (…) Un lockdown total este o măsură foarte împovărătoare din punct de vedere economic și social pentru că noi trebuie să și trăim nu putem doar să stăm în case„, a spus Alexandru Rafila la România TV.

În timp ce în Europa toată lumea impunea reguli și restrângea activitatea, suedezii își vedeau de viață în continuare. Au făcut recomandări populației, dar nu a impus carantina totală.

De altfel, joi,  Guvernul suedez a anunțat joi că persoanelor vârstnice din această țară nu li se va mai recomanda să se autoizoleze, afirmând că măsura este justificată de rata mai scăzută a infecțiilor comparativ cu perioada de vârf din primăvară și de impactul izolării asupra sănătății mentale, transmite The Local.

Comentează pe FACEBOOK