Criza COVID. Povestea asiaticilor ‘uitați’ la Hârșova

Criza COVID. Povestea asiaticilor ‘uitați’ la Hârșova

De trei luni de zile, 30 de tineri asiatici au fost lăsați de izbeliște la Hârșova. Veniseră să muncească în țara noastră, la Sârme și Cabluri SA Hârșova, dar epidemia de Covid le-a stricat planurile. Firma la care lucrau nu i-a mai putut ține. De întors acasă, nici vorbă. Ei își doresc, dar au nevoie de circa 13.000 de euro, bani de care nu dispus.

Acum lucrează cu ziua, pentru a se putea întreține. Deseori mănâncă fiertură cu iarbă cu știr și câte un porumbel vânat cu praștia, potrivit unui articol Ziare.com, semnat de jurnalistul Ovidiu Vanghele. În rest, așteaptă cu răbdare ca cineva să se intereseze de ei și să-i trimită în Vietnamul natal.

 „Ne simtim sfărâmati, avem moralul la pământ”, spun vietnamenzii într-o engleză stâlcită.

La rândul lor, reprezentanții Sârme si Cabluri SA Harsova spune spun că vietnamezii erau leneși și bețivi. Mai mult, spun că ei și-au dat demisia din cauza fricii de Covid-19, deși fabrica le puseseră la dispoziție toate măsurile de protecție.

Contactată de sursa citată, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a spus că va lămuri situația.

A spus ca va verifica personal dacă angajatorul și Inspectoratul General de Imigrari (IGI) și-au respectat obligatiile în raport cu lucrătorii vietnamezi.

 

Comentează pe FACEBOOK