În ultima lună, lipsa unor medicamente, în special cele pentru copii, se resimte din plin și în farmaciile din Romania.
Mai multe țări din Uninunea Europeană s-au confruntat cu o criză. Unele medicamente au lipsit cu desăvârșire din farmaciile mai multor țări europene.
Veștile bune vin din partea ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, invitat la B1TV.
Acesta a dat asigurări că în farmacii vor fi „cantităţi suficiente”de medicamente antiinflamatoare, antitermice şi antivirale, potrivit News.ro.
„A fost o perioadă mai dificilă pentru că am avut o creştere neaşteptată a numărului de cazuri pentru această perioadă a anului. Ultima epidemie serioasă a fost în sezonul 2018-2019, atunci am avut nu mai puţin de 200 de decese în care era o legătură de cauzalitate directă produsă de infecţia cu virusul gripal, însă toate aceste episoade epidemice din România apăreau mai târziu, apăreau în luna februarie sau, cel mai devreme, în perioada sfârşitului lunii ianuarie. Între timp, datorită unor particularităţi ale circulaţiei virusurilor gripale, mai ales potenţate de pandemie, această perioadă a fost devansată. (…) Noi am avut trei săptămâni consecutive de creştere faţă de un maxim aşteptat pentru această perioadă dar numărul total de cazuri de viroze respiratorii înregistrate într-o săptămână este similar, sau, oricum apropiat faţă de ce se întâmpla în urmă cu patru ani, dar în luna februarie, deci e vorba de un decalaj”.
Situația s-a datorat și din cauza faptului că în această perioadă s-au înregistrat creşteri mari ale numărului de îmbolnăviri în perioada sărbătorilor de iarnă. O altă problemă a fost dificultatea procurării materiei prime din China şi din India. Ministrul a ținut să precizeze că dă această explicaţie nu ca „scuză sau derobare de responsabilitate” din partea sa, ci pentru ca oamenii să ştie care este situaţia.
Ministrul a adus în discuție și criza privind medicamentul antiviral cunoscut sub denumirea comercială Tamiflu. Potrivit acestuia, distribuitorul a primit o cantitate „foarte mare” de la producător pentru a o distribui în farmacii.
„Precizarea pe care eu am făcut-o şi asupra căreia insist şi nu este o invenţie a mea sau o restricţie faptul că antiviralele şi antibioticele se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală, asta e legea (…) Aşa e în toată Europa, deci nu e o situaţie particulară. Cred că şi noi trebuie să ne obişnuim că respectarea unor prevederi legale care nu sunt abuzive, ele sunt protective pentru populaţie, este un lucru absolut normal”.
Ministrul ne asigură că în farmacii vor fi „cantităţi suficiente” de antiinflamatorii, antitermice şi de antivirale.
„O să vedeţi că în farmacii vor fi cantităţi suficiente şi de antiinflamatorii, şi de antitermice, şi de antivirale. Peste 700.000 de comprimate, poate chiar mai mult, au plecat ieri sau alaltăieri către farmacii, dar asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să se aprovizioneze, să-şi facă provizii, trebuie să ia cantitatea de care are nevoie fiecare”.
Comentează pe FACEBOOK