Cum 14.000 de voturi pot arunca în aer o campanie

Oricâte eforturi s-ar face în țară pentru minimizarea poveștii dispariției celor 14.000 de voturi plecate din Diasporă și pierdute pe drum, impactul psihologic al acestei întâmplări a fost devastator. Internetul, locul în care s-au jucat și s-au pierdut sau câștigat ultimele 2 sau 3 campanii electorale la baionetă, a vuit ieri pe această poveste. Dincolo de isterie, de folosirea cu scop electoral a acestei porcării, de politicienii care s-au grăbit să-și joace șansa pe acest „last minute”, ceva s-a întâmplat cu acele voturi.

De pe margine, toți ați văzut reacțiile mioritice. PSD și USR au făcut, ca de obicei front comun, având același discurs. Au pus la zid PNL-ul că a gestionat prost povestea. De partea cealaltă, „vinovatul de la butoane”, PNL-ul , a ieșit prin celebrul domn Manciu de la grupul de comunicare și a încercat să calmeze spiritele. Explicația acestuia stă parțial în picioare, în sensul că acei oameni ale căror voturi au dispărut, au la dispoziție 2 zile (sâmbătă și duminică) pentru a vota prin metoda clasică, la urnele din Diasporă.

Judecând la rece, așa este. Oamenii care și-au trimis voturile au primit înștiințare în timp util că demersul lor nu s-a finalizat. Deci pot îndrepta lucrurile. Ce nu stă însă în picioare este plasarea culpei pentru această prostie. Fiindcă, da, este o prostie ca exact partidul care a repurtat deja mai multe victorii electorale pe mâna Diasporei (direct sau indirect, prin impact emoțional, asta nici nu mai contează) să fie girantul unei asemenea disfuncționalități.

Revenind la ce s-a întâmplat ieri, am să fac același exercițiu de sinceritate cu care v-am obișnuit în toți anii de presă. Am să vă relatez exact cum au stat lucrurile. Pe tot parcursul zilei de ieri (sâmbătă) mi-au scris sute de români din diasporă. Erau oameni pe care îi cunosc direct sau prin intermediul Facebook. Nu erau acei activiști, postaci, troli ai partidelor cu care îmi omor timpul atunci când, trimiși fiind de cei care îi plătesc, încearcă să îmi polueze pagina de Facebook. Vorbim de români obișnuiți, oameni de bună credință, care îmi trimiteau acele răspunsuri primite pe e-mail de la AEP, în care erau informați că votul lor nu a ajuns! Și toți acei oameni erau supărați, frustrați, triști, furioși. Toți aveau senzația că cineva, acasă i-a luat de proști. Un caz particular, al unei familii de români plecați mi-a atras atenția și vreau să vi-l prezint. Vasile și Alina au trimis toate deocumentele împreună. Și-au făcut dosarul la unison și au pus opțiunile lor electotale în același timp. Ei bine, cei doi soți au aflat că votul unuia a ajuns, al celuilalt, nu!! Nu vreau să alimentez teoria conspirației, însă trebuie să vă spun că oamenii au ținut să îmi spună și opțiunea lor de vot. Vă spun doar că au votat diferit, deși locuiesc în aceeași casa… Aveți atașate cele două răspunsuri, pentru cei care au nevoie de o dovadă în plus!

Deci să fim înțeleși, nu stă niciun moment în picioare scenariul potrivit căruia cei 14.000 de români sunt vinovați pentru pierderea voturilor. S-a lansat ideea că poate nu au depus ei actele în realitate, că poate le-au depus greșit sau chiar că serviciile de curierat/poștă din țările respective ar fi vinovate. Exclus! Altfel nu ar fi ajuns diferit cele 2 plicuri plecate simultan, din exemplu de mai sus. Și mai am si altele…

Revenind acum în ograda mioritică, haideți să vă spun ce cred eu că s-a întâmplat! Porcărie e fix în acasă, în țara unde lucrurile merg adesea în bătaie de joc. Așa cum a și sugerat Autoritatea Electorală Permanentă, încurcătura aparține Poștei Române. Da, ați auzit bine. Acea instituție îmbătrânită, nemodernizată și burdușită cu pile, relații, cumetrii și amantlâcuri, de 30 de ani încoace. Și în care nu s-a schimbat nimic. Noi, cei de acasă, știm exact despre ce e vorba. Știți cu toții teama sau sila ce te apucă, atunci când ești obligat să calci într-un oficiu poștal, unde începând cu o coadă interminabilă, continuând cu un personal jalnic și prea puțin amabil și terminând cu o birocrație inutilă și învechită, totul este făcut anume parcă pentru a batjocori clientul. Ei bine, acest mamut nereformat a fost la un pas să arunce în aer campania electorală, creând o psihoză virtuală. Pentru prostia celor de la Poșta Română se poate duce pe apa sâmbetei toată munca electorală a unui partid. Fiindcă, să nu credeți cumva că celor de la PNL le-a picat bine scandalul voturilor pierdute. Ce mi se pare însă incorect din partea lor a fost încercarea de a deturna atenția spre  serviciile poștale din țările unde sunt plecați românii! Dragi liberali, haideți să fim și puțini sinceri și să lăsăm ipocrizia! V-ați uitat cum arată Poșta Română, înainte de a spune o asemenea gogomănie. Dacă într-adevăr nu știți ce e acolo, vă promit că vă ajut eu să aflați, după ce vă liniștiți cu alegerile..

Revenind la românii din pribegie: Oameni buni, nu vă lăsați pradă dezamăgirii. Aveți toată duminica să vă exercitați dreptul constituțional. Oricâte șicane întâmpinați, nu uitați că și votul vostru contează! Ar fi păcat să vă lăsați păgubași, din cauza unor poștași…

Comentează pe FACEBOOK