luni 9 decembrie 2024

Cum a ajuns Georgescu consilierul lui Geoană: Omul face parte din sistem din ’90

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Călin Georgescu a fost consilierul lui Mircea Geoană, când acesta era ministru de Externe. S-au cunoscut la BNR în 2004.

Presa scrie că Georgescu ar fi un apropiat al lui Mugur Isărescu, amandoi făcând parte din Francmasonerie și Clubul de la Roma.

georgescu

 

Geoană: Îl știu de la Clubul de la Roma și BNR

 

Din data de 1 septembrie 2004, domnul Călin Georgescu a fost angajat cu contract individual de muncă pe perioada nedeterminată, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în funcția și gradul diplomatic de secretar I și a fost numit, cu aceeași dată, în funcția de director în cadrul Direcției Organizații Economice Internaționale”, potrivit ministerului, la solicitarea G4 Media.

Acesta și-a dat demisia la 26 iunie 2005, în perioada în care Răzvan Ungureanu a ocupat postul de conducere al ministerului de Externe.

Întrebat de jurnaliști cum l-a cunoscut pe Georgescu, Mircea Geoană a declarat că cei doi s-au văzut la întâlnirile BNR, iar ca urmare l-a luat consilier în acea zonă.

De la clubul de la Roma, unde a fost secretar general, Mircea Malița l-a adus în discuție. Avea o agendă de protecția mediului în perioada în care la ONU începea să se pună accentul pe această temă. L-am cunoscut la întâlniri la BNR și l-am luat consilier pe această zonă. Cred că a fost pe la conferințe pe zona asta, era consilier onorific. Părea dintr-o zonă foarte legitimă la acel moment, spre deosebire de preocupările de acum”, a afirmat Geoană.

 

Ce este Clubul de la Roma

 

Asociaţia Română a Clubului de la Roma este filiala unui think thank internațional din care fac parte, potrivit propriei prezentări, persoane „care împărtășesc o preocupare comună pentru viitorul umanității și se străduiesc să facă diferența”.

Isarescu Georgescu

„Membrii noștri sunt oameni de știință remarcabili, economiști, lideri de afaceri, funcționari publici de nivel înalt și foști șefi de stat din întreaga lume”, este prezentarea de pe site-ul propriu al acestui grup.

Calitatea de membru al Clubului Internațional de la Roma se face pe bază de invitație.

Printre membrii acestui club din România se numără și guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Într-o declarație pentru Ziarul Financiar, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, spune că „domnul Călin Georgescu a fost secretarul general al Clubului de la Roma din România în perioada 2009-2013, la propunerea academicianului Mircea Maliţa, care era preşedintele şi ulterior preşedintele onorific al Clubului din România”.

Snoop: Omul care se declară anti-sistem face parte din sistem încă din anii ’90

 

Călin Georgescu, considerat a fi un om „din afara sistemului”, e un nume nou pentru mulți votanți. Însă nu și pentru politica din România, unde este implicat încă din anii ‘90.

Conform unui CV publicat în ziarul Cotidianul din 2007, el a absolvit, în 1986, Facultatea de Îmbunătățiri funciare și ingineria mediului la Institutul Agronomic. Apoi, lista se umple de poziții guvernamentale și ONG-uri susținute guvernamental (GONGO). 

Înainte de 1990, Georgescu a fost la studii în afara țării. Descrierea sa de pe site-ul ONU spune că: „după ce a absolvit în 1986, și-a consolidat experiența prin misiuni în Regatul Unit și Statele Unite”. Nu există însă detalii despre aceste misiuni de la finalul anilor ‘80.

1992-1996: Consilier al ministrului mediului, șef al tineretului ecologist român.

1997-1998: Secretar general în Ministerul Mediului, sub Sorin Frunzăverde.

Februarie 1998: „concurs măsluit” – la examenul pentru poziția de secretar general în Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, format din proba orală și proba practică, media sa a fost sub cea a contracandidatului pentru post.

Aurelian Virgil Băluță, absolvent cibernetică ASE, a luat 7,24 și 8,25 la scris și oral (media 7,74), în timp ce Georgescu a luat media 7,12, adică 7,25 la oral și 7 la scris. 

Însă ministrul PD Ioan Oltean, președintele comisiei, ar fi luat decizia să se mai adauge câteva anexe pentru nota finală, precum specializări, examinări de limbi străine (engleză, franceză și spaniolă), iar nota lui Călin Georgescu a sărit la 9,66, fiind declarat câștigător.

Martie 1998: „Ilegalități la Ministerul Mediului”

<span> <span style=font size 14pt font family georgia palatino serif>foto1<span>

August 1999: La masa rotundă cu „Ion Iliescu, PDSR”.

La „masa rotundă: politica ecologică – ecologia politică” au existat patru invitați. Marcian Bleahu, fostul ministru consiliat de Georgescu, Radu Rey, medic veterinar, Ion Iliescu și Călin Georgescu.

2003: Atacat de un raport defavorabil, prins cu mașină cu numere diplomatice

După revenirea lui Iliescu în scaunul de președinte, Călin Georgescu nu mai este prezentat în barca PD, ci apropiat de cea a PSD. 

Tot România Liberă scrie, în septembrie 2003, despre cum trei angajați străini ai unui program numit GRASP, referitor la reformă guvernamentală, realizau un raport dur referitor la modul în care Călin Georgescu repartizase cele 36 de milioane de dolari de la guvernul american.

Aceștia adăugau că, în timp ce Georgescu reușește să atragă fonduri în GONGO, folosește o „limuzină cu număr diplomatic”. Se arată că „este bine conectat la PSD”.

Tot în 2003, Asta pentru că, în ultima vreme, GONGO-ul lui Georgescu „a fost implicat în presiunile făcute asupra unei asociații internaționale pentru a oferi fonduri Federației Autorităților Locale din România (FALR)”, de unde au fost excluși primarii opoziției și au rămas cei PSD.

2006: Din nou șef de ONG care „salvează România prin proiecte strategice”

<span> <span style=font size 14pt font family georgia palatino serif>Screenshot at 2024 11 27 12 15 30<span>
Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro