Călin Georgescu, câștigătorul primului tur la alegerile prezidențiale de anul acesta, a putut candida pentru că procurorii au închis dosarul în care era acuzat de promovarea persoanelor vinovate de infracțiuni de genocid și de crime de război, potrivit surselor „Adevărul”.
Dosarul lui Călin Georgescu pentru propaganda legionară, închis
În 2022, procurorii au deschis un dosar în care Georgescu a fost vizat după ce a declarat că Zelea Codreanu, şi Ion Antonescu, ultimul considerat responsabil de Holocaustul din România, despre care spunea că „au făcut fapte bune şi altele mai puţin bune”.
Potrivit surselor Adevarul, dosarul a fost închis la scurt timp, pe 2 iunie 2022.
„Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi„, este articolul de lege (OUG 31 din 13 martie 2002) care stă la baza dosarului deschis de Parchetul General.
Călin Georgescu, vizat de un dosar penal după afirmaţiile legate de Zelea Codreanu şi Ion Antonescu
Procurorii au deschis un dosar penal pentru promovarea persoanelor vinovate de infracţiuni de genocid şi de crime de război, vizat fiind Călin Georgescu, în 2022.
Acesta i-a plasat pe Corneliu Zelea Codreanu şi Ion Antonescu între eroii neamului românesc: „Neamul românesc (…) a trăit prin Ştefan cel Mare, Mihai VIteazu, Horia, Avram Iancu, Kogălniceanu, Cuza, Corneliu Zelea Codreanu, mareşalul Ion Antonescu şi mulţi, mulţi alţi eroi”.
În urma acestor declarații, legătura sa cu partidul AUR, condus de George Simion, s-a rupt.
Comentează pe FACEBOOK