HotNews.ro
Politologul Cristian Pîrvulescu consideră că, față de acum o lună de zile, Mircea Geoană ar fi pierdut 3-4% în intenția de vot, „ceea ce nu e un dezastru”, în contextul dezvăluirilor făcute de lidera USR, Elena Lasconi, care au declanșat scandalul privind presupusele legături ale lui candidatului independent cu Tal Hanan, un israelian care ar coordona ferme de troli pentru dezinformare.
În ciuda scandalului, Geoană „rămâne în continuare înaintea doamnei Lasconi”, conform profesorului de științe politice, care mai spune că în acest moment al campaniei „e foarte greu să destabilizezi” adversarii.
„Este evident că atacul este împotriva lui Geoană, este unul dintr-un şir care a început deja de o lună pentru a-l destabiliza, pentru că se afla pe locul al doilea în sondaje. S-a dovedit a fi foarte rezilient după primele atacuri, rezilient, şi nu rezistent. Şi atunci, una din explicaţii a fost o bună campanie făcută în ultime vreme pe reţele sociale, de unde teza fermei de troli, care fermă de troli, iată, nu mai este rusească, este evreiască, ceea ce tot conspirativ sună”, a declarat joi Cristian Pîrvulescu, pentru News.ro.
„Nu ştiu dacă există sau nu ferma de troli, cu siguranţă există o campanie pe reţelele sociale făcută din vreme. Dacă îl destabilizează, nu putem să ne dăm seama decât după sondaje de opinie”, a precizat politologul.
Acesta a adăugat că, până acum, scandalul legat de „Rareș Mănescu, reluarea scandalurilor din trecut, istoriile familiale, Costea, vizita în Rusia, nu l-au făcut să piardă foarte multe puncte”, pentru că trecerea lui George Simion pe locul al doilea este un rezultat aritmetic al retragerii Dianei Şoşoacă.
„Din câte văd în sondaje, faţă de ce era în urmă cu o lună, Geoană a pierdut undeva la 3-4%, ceea ce nu este un dezastru şi rămâne în continuare înaintea doamnei Lasconi. Şi atunci înţelegeţi motivul pentru care doamna Lasconi face efortul să-l destabilizeze pentru a face rocada”, a mai explicat Pîrvulescu.
Întrebat dacă Elena Lasconi a greşit când a făcut dezvăluirile respective şi dacă ar putea fi afectată de faptul că nu a demonstrat clar legătura dintre Mircea Geoană şi Tal Hanan, Pîrvulescu a amintit că au mai fost situaţii în care Geoană a fost asociat cu teze ale conspiraţiei.
„E plauzibil, şi ştiţi cum e cu teoriile astea, pentru că cei care vor să creadă, or să creadă, cei care nu vor să creadă, n-or să creadă orice s-ar face. Suntem deja în campanie, iar în acest moment e foarte greu să destabilizezi”, a spus politologul.
Ciolacu „se teme de Geoană și de posibilitatea de a-l avea în turul II”
Referitor la Marcel Ciolacu, cel care a vorbit despre „o fermă de troli” în sprijinul lui Geoană, iar apoi nu a mai făcut declaraţii pe acest subiect, Pîrvulescu a spus că de regulă liderul PSD se retrage în cazul în care constată că există „risc de furtună”.
Ciolacu „încearcă mereu marea cu degetul şi dacă constată că există risc de furtună să retrage, nu are nevoie de tensiuni suplimentare. Se teme de Geoană şi de posibilitatea de a-l avea în turul al doilea, dar îi lasă pe ceilalţi să facă treaba. Deci nu, domnul Ciolacu nu pare să fie afectat de acest scandal”, a conchis Cristian Pâvulescu.
Cum a pornit scandalul
„De ce v-aţi întâlnit recent cu Tal Hanan, recunoscut şi sub numele de Jorge? Pentru cei care nu ştiu cine este Tal Hanan, este un individ care coordonează o echipă foarte mare de hackeri, ferme de troli, de dezinformare, un individ care a manipulat alegerile din peste 30 de ţări din lume”, l-a întrebat Lasconi, marţi seară, pe Mircea Geoană, în dezbaterea electorală organizată de Antena 3.
Ulterior, în timpul dezbaterii, Lasconi a postat pe Facebook imagini cu acesta în faţa sediului Institutului Aspen din Bucureşti, la care Mircea Geoană este preşedinte fondator.
Candidatul independent a replicat că nu ştie cine este Tal Hanan, omul cu care s-ar fi întâlnit recent potrivit acuzațiilor lansate de Lasconi.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu, candidatul social-democraților în cursa pentru Cotroceni, a spus miercuri, înaintea şedinţei de Guvern, că într-o clădire rezidenţială există o fermă de troli care l-ar ajuta pe Mircea Geoană în campanie şi că instituţiile statului trebuie să spună dacă activitatea este legală.
Şeful AEP, Toni Greblă, a anunțat că a luat legătura deja cu alte instituţii implicate în combaterea unor asemenea practici, precum MAI, Autoritatea pentru Digitalizare şi SRI.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a precizat că s-au primit nişte solicitări, din partea unor persoane fizice, care au fost transmise mai departe platformelor Meta şi TikTok, pentru a stabili dacă există astfel de conturi false care să promoveze anumiţi candidaţi.
Comentează pe FACEBOOK