Danemarca ridică toate restricțiile anti-Covid

Începând de vineri, Danemarca renunţă aproape complet la restricţiile adoptate pentru a combate maladia COVID-19.  Locuitorii țării vor reveni la viaţa de dinainte de pandemie.

După adoptarea acestei decizii, danezii nu mai trebuie să poarte măşti de protecţie, nu mai au nevoie de paşaport sanitar, angajaţii firmelor vor reveni în birouri, iar concertele pot fi organizate în prezenţa a zeci de mii de fani, informează AFP.

“Cu siguranţă suntem în avangardă noi, cei din Danemarca, deoarece nu mai avem nicio restricţie, am trecut de cealaltă parte a curbei pandemiei graţie implementării campaniei de vaccinare”, declară Ulrik Orum-Petersen, promotor în cadrul Live Nation, companie organizatoare de spectacole.

Sâmbătă, compania a programat un concert sold-out cu 50.000 de spectatori. Aceasta este o premieră pentru Europa. Multe ţări sunt în continuare afectate de restricţii.

Live Nation organizase pe 4 septembrie un prim festival denumit “Revenirea la viaţă”. Acesta a reunit 15.000 de persoane.

“Să mă aflu în mulţime, să cânt la fel ca înainte, toate aceste lucruri aproape m-au făcut să uit de COVID-19 şi de tot ce am trăit în ultimele luni”, a declarat Emilie Bendix, o tânără de 26 de ani care a fost prezentă la acel concert.

“Paşaportul corona” nu mai era obligatoriu în Danemarca decât în cluburile de noapte, dar şi această restricţie va fi anulată începând de vineri.

73% dintre cei 5,8 milioane de danezi sunt în prezent vaccinaţi cu schemă completă, iar acest procent este de 96% în rândul rezidenţilor de peste 65 de ani.

“Dacă virusul nu mai este o ameninţare pentru societate, acest lucru se întâmplă exclusiv datorită vaccinurilor”, a explicat medicul epidemiolog Lone Simonsen, profesoară la Universitatea Roskilde.

Succesul campaniei de vaccinare este relaţia de încredere care există între autorităţi şi populaţie în ceea ce priveşte strategia de combatere a COVID-19.

“La fel ca multe ţări, Danemarca a implementat, pe întreaga durată a pandemiei, măsuri sociale şi de sănătate publică pentru a reduce transmiterea virusului, dar, în acelaşi timp, s-a bazat pe scară largă pe indivizi şi pe comunităţi pentru ca rezidenţii să respecte de bună voie recomandările Guvernului”, a declarat Catherine Smallwood, directoarea biroului de urgenţe din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Europa.

La începerea noului an şcolar va fi necesară prezentarea unui paşaport sanitar şi/sau a unui test COVID-19 cu rezultat negativ.  Purtarea măştilor sanitare ramâne obligatorie în aeroporturi.

Comentează pe FACEBOOK