Dezastru: PNRR-ul României, făcut praf de Comisia Europeană

Celebrul Plan de Redresare și Reziliență, moșit de echipa ministrului Cristian Ghinea de la Proiecte Europene și girat de guvernul Cîțu se dovedește un eșec total. Cele aproape 30 de miliarde de euro ce urmau să vină în România mai au de așteptat. Documente prezentate aseară, în exclusivitate de Aleph TV, arată dezastrul din hărtiile cu care România s-a făcut de râs la Bruxelles. Deși informațiile erau ajunse și la oficialii români, niciun membru al Executivului nu a vorbit despre acest eșec. Am putea vorbi de o reală tragedie ce se poate prefigura, dacă cei de la Bruxelles vor respinge proiectul României. Întrebarea este cine răspunde?!

Iată în cele ce urmează dezvăluirile celor de la Aleph TV. Comisia Europeană a transmis proiectul PNRR înapoi cu zeci de observații. Aleph News a obținut, joi seara, documentul cu criticile CE. Cel mai grav este de săptămâna viitoare CE aprobă proiectele PNRR depuse de țările membre și începe plata proiectelor.

Unul dintre reproșurile aduse PNRR-ului depus de România este că nu corespund datele din documentele .xls cu cele din documentele word pentru anumite proiecte, potrivit documentelor obținute de jurnalliștii de la Aleph News. Este vorba, în acest caz, despre renovarea spitalelor.

Un alt exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuți. În documentul word sunt cerute 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiași proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.

S-a depus cerere pentru finanțare a unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruți 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro. La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informații.

La alte capitole, cum e Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Școlile Verzi, au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard național. La trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.

Apă la moară pentru PSD

Valul de critici venit de la Bruxelles i-a făcut pe cei din opoziție să ia foc și să iasă la înaintare cu replici de genul „V-am spus noi?!” Cel mai vehement a fost președintele PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a acuzat că: „Pur si simplu Comisia a pulverizat PNRR. Am spus de la început că banii au destinație către firmele de consultanță politică ale lor. Am adus documente cu cine a creat acest PNRR, sunt companii străine. Ministrul a spus că era calculatorul Toshiba, atât de jos a ajuns cu minciuna! Cred că le-a sărit pixul din mână la Comisie când au citit aceste gogomanii! Unde e România educată a lui Iohannis? E făcută praf, o rușine”, a declarat președintele PSD.

Nici europarlementarii nu au fost mai puțini vocali. Victor Negrescu susține că România nu va avea planul aprobat mai devreme de luna septembrie, ceea ce va genera întârzieri teribile și chiar nerealizări ale proiectelor. „Trebuie să refacem tot ceea ce solicită Comisia Europeană. Pe de o parte trebuie să venim cu analize de cost adecvate, să venim cu date relevante și, în unele cazuri, trebuie, într-adevăr, să schimbăm proiectele, așa cum au fost ele definite în PNRR de către actualii guvernanți. De fapt, pentru noi nu e o surpriză. De mult timp spun că sunt probleme și inclusiv pe acest plan noi am văzut varianta draft și am spus atunci că nu este normal ca analizele de cost să fie bazate pe prețuri disponibile pe site-uri sau alte chestiuni de genul acesta”, a declarat Negrescu la aceeași televiziune de știri.

Comentează pe FACEBOOK