sâmbătă 2 martie 2024

Dispută în Coaliție: PNL susține Plante Modificate Genetic, iar Ministrul Agriculturii Critică Ignorarea Fermierilor Români

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, afirmă că România este favorabilă implementării plantelor obținute prin modificarea genomului (NGT1), cu condiția esențială de a asigura protecția producției ecologice și a celei convenționale, precum și separarea totală a acestora de organismele modificate genetic.

Este regretabil că sunt parlamentari în comisiile de specialitate, care nu înţeleg că nu putem risca relaţiile comerciale tradiţionale şi afacerile fermierilor noştri”, afirmă el, după declaraţiile membrilor PNL din Comisiile pentru agricultură ale Parlamentului.

„Sunt la Bruxelles şi voi participa la Consiliul de miniştri AgriFish pentru a susţine, ca de fiecare dată, interesele fermierilor români. Înţeleg că, în ţară, sunt unii care consideră că interesele fermierilor noştri şi ale României sunt «mărunte». Mărunte, poate, în raport cu interesele lor, care îi îndeamnă să nu ţină cont de nimic şi să accepte introducerea în producţie a plantelor obţinute prin modificarea genomului (NGT1), fără niciun fel de măsuri de protecţie”, a arătat, vineri, într-o postare pe Facebook, Florin Barbu.

Acesta a mai spus: „Am spus-o foarte clar: România susţine introducerea NGT1 cu o condiţie esenţială: protecţia producţiei ecologice şi a celei convenţionale şi separarea completă a acestora de organismele obţinute prin modificarea genomului”.

„Sunt necesare măsuri de coexistenţă şi analize de laborator finanţate de CE pentru identificarea NGT1”, a arătat ministrul Agriculturii.

Barbu a exprimat critici la adresa unor parlamentari.

„Este regretabil că sunt parlamentari în comisiile de specialitate, care nu înţeleg că nu putem risca relaţiile comerciale tradiţionale şi afacerile fermierilor noştri. Agricultura românească şi munca fermierilor noştri trebuie ţinute departe de interesele acestui grup de politicieni care au uitat că nu suntem, încă, în campanie electorală şi că avem responsabilitatea guvernării”, a concluzonat acesta.

Membrii PNL din Comisiile pentru agricultură ale Parlamentului României au transmis, vineri, o îngrijorare maximă cu privire la direcția neașteptată pe care a luat-o poziția oficială a României, exprimată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin declarațiile ministrului Florin-Ionuț Barbu, în fața instituțiilor europene, cu privire la propunerea de „Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind plantele obținute prin anumite noi tehnici genomice și alimentele și furajele derivate din ele, și de modificare a Regulamentului (UE) 2017/62”.

Membrii PNL din Comisiile pentru agricultură ale Parlamentului României au subliniat că ei sprijină inovația și știința și au cerut Ministerului Agriculturii reanalizarea rapidă a poziției exprimate în fața Comisiei Europene, precum și asigurarea unei transparențe deplină în procesul decizional

„Având în vedere calendarul legislativ european, cerem de urgenţă MADR revizuirea poziţiei României, înainte de următorul consiliul AgriFish, care va avea loc în perioada 10-11 decembrie 2023, în conformitate cu punctele de vedere exprimate de toate autorităţile implicate în procesul decizional naţional. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale trebuie să apere interesele întregii agriculturi româneşti”, a transmis PNL.

 

.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro