duminică 14 august 2022
spot_img

Dobânzi record la împrumuturile României

Must read

spot_img

Acum câteva zile, guvernul român a făcut un împrumut de jumătate de miliard de lei. Dobânda pentru acest împrumut este de peste 9%, o dobândă imensă. Acest lucru arată încrederea tot mai scăzută a creditorilor, spun economiștii.

Un credit de 567,5 milioane de lei a fost accesat de către ministerul Finanțelor Publice. Creditul este scadent peste cinci ani și patru luni. Dobânda este de 9,23% pe an, aceasta fiind una record, potrivit datelor publicate de BNR.

„Este foarte îngrijorător faptul că s-a ajuns la acest punct. Autoritățile române trebuie să dea semnale mult mai clare că încearcă să ia măsuri, în primul rând în ceea ce privește deficitul bugetar. Deși ne lăudăm că am avut creșteri la unele încasări bugetare, este clar că avem o serie de cheltuieli care cresc mai repede decât posibilitățile pe care le are bugetul. În aceste condiții este normal că nu putem să continuăm pe această cale”, a declarat analistul economic Aurelian Dochia, pentru Europa Liberă.

Potrivit lui Dan Chirleșan, conferențiar universitar doctor la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, România se împrumută la dobânzi mai mari pentru că guvernul crede că are capacitatea de rambursare a creditului și de garanțiile pe le oferă.

„Noi acum ne împrumutăm la peste 9% pentru că cei care ne dau bani împrumut știu că la scadență nu îi vom rambursa din ceea ce producem intern și vom rostogoli datoria asta, adică vom transforma un credit într-un alt credit”.

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
spot_img
spot_img

Jurnalist.ro