Dragoș Săvulescu vrea să dea România în judecată

Omul de afaceri condamnat definitiv Dragoș Săvulescu a acordat joi un interviu pentru publicația greacă Proto Thema citat de G4Media. Acesta vrea să dea România în judecată pentru că a cerut arestarea și extrădarea sa, când se afla în Mykonos, în vacanță.

Acesta este deranjat de modul în care s-a desfășurat operațiunea și o compară cu o acțiune a poliției politice din perioada comunistă.

Extrădarea lui Săvulescu a fost respinsă de Curtea de Apel a Mării Egee din Syros, Grecia. Omul de afaceri a fost lăsat să se întoarcă în Italia.

„Trebuie să cerem guvernului român să plătească pentru acest prejudiciu serios și cred că avem multe temeiuri legale pentru a cere acest lucru. În plus, este o chestiune de principiu să nu lăsăm un regim intervenționist să ne distrugă imaginea și viața. Trebuie să-i încurajăm și pe alții să facă același lucru, deoarece nu suntem singurele victime ale regimului, sunt mulți alții care trec prin aceeași situație”, a declarat afaceristul.

Săvulescu spune că le va cere avocaților să se adreseze unor organizații pentru protecția drepturilor omului. El dorește să afle dacă România a produs un abuz prin acțiunile ce l-au vizat.

„În România, nu există multe șanse de a se face dreptate. Este vorba despre un circuit închis care nu îți va permite niciodată să-i repari imperfecțiunile. Prin urmare, în esență, nu există nicio șansă. Într-o astfel de situație, am decis să discutăm cu avocații noștri și vom cere unor instituții importante precum Amnesty International sau Human Rights Watch să verifice dacă autoritățile române mi-au respectat drepturile. Sunt sigur că concluziile lor vor duce la clarificarea cazului”.

Afaceristul a fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare. Acuzațiile din dosar se referă la retrocedare plajelor din Mamaia, unde a fost condamnat și Radu Mazăre.

Săvulescu a fugit în Italia înainte de sentința finală. Autoritățile din peninsulă au respins extrădarea și i-au transformat pedeapsa în închisoare cu suspendare.

Pe 10 septembrie, Curtea de Apel din Syros a respins extrădarea din Grecia şi l-a lăsat pe afacerist să plece în Italia.

„Pot completa un dosar la Convenția pentru drepturile omului și să scriu despre acuzațiile justiției române împotriva mea. Totul este atât de clar, încât de-a lungul anilor am adunat și alte elemente doveditoare. Nu am nicio îndoială că adevărata dreptate va prevala, suntem în Europa, nu în România. România trebuie să devină europeană. Țara trăiește încă în vremea lui Ceaușescu”, a acuzat afaceristul.

Dragoș Săvulescu fusese reținut în Mykonos în luna august. Soția lui postase la vremea respectivă imagini cu ei pe rețelele de socializare.

„Pe 8 august, ne-am așezat cu niște prieteni într-un restaurant cu preparate din pește. Cineva a apărut deodată în spatele meu, era polițist și m-a întrebat dacă sunt Dragoș Săvulescu. Apoi mi-a spus să-l urmez. A fost vorba de o uriașă operațiune de arestare cu 30-40 de polițiști și motociclete ale autorității. Au pus cătușe bodyguarzilor mei”, declara afaceristul pentru presa greacă.

Omul de afaceri figurează în continuare pe site-ul Poliţiei Române la rubrica „persoane urmărite”.  Pe numeleacestuia a fost emis un mandat european de arestare de către Curtea de Apel Bucureşti.

Comentează pe FACEBOOK